Waarom?
Omdat schuldeisers geen onderscheid maken tussen het vermogen van de ondernemer en dat van de onderneming zelf. Alles vormt één geheel. We noemen dit het principe van ‘eenheid van vermogen’. De ondernemer kan door dit beginsel als natuurlijk persoon nooit beweren dat enkel zijn handelsfonds tot onderpand dient van zijn professionele schulden. In werkelijkheid is zijn volledig vermogen, waaronder ook zijn privé bezittingen, een onderpand.
Het principe van “eenheid van vermogen” heeft twee gevolgen :
- de privé schuldeisers van de ondernemer kunnen altijd hun vordering verhalen op het vermogen van de onderneming.
- de schulden ontstaan uit de economische activiteiten kunnen altijd verhaald worden op de privé goederen (woning, meubelen, persoonlijke bankrekeningen) van de ondernemer.
Als de ondernemer gehuwd is onder een gemeenschapsstelsel, al dan niet met een huwelijkscontract, staat bovendien het volledige gemeenschappelijk vermogen borg voor de professionele schulden, dus ook de helft die toebehoort aan de andere partner!
Om een minimale bescherming te voorzien, kunnen zelfstandigen met een eenmanszaak voor een notaris een zogenaamde verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning afleggen.