Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://notaris.be/nieuws-pers/rss Thu, 30 Mar 2023 00:45:47 +0200 <![CDATA[Waarom is het belangrijk om de statuten van je vennootschap aan te passen? ]]> Ondernemers hebben tot 1 januari 2024 de tijd om hun statuten aan te passen aan de nieuwe vennootschapsregels. Een verplichte statutenwijziging klinkt misschien niet voor iedereen als muziek in de oren. Toch is je statuten aanpassen een belangrijk momentum voor je bedrijf. Notaris.be legt uit hoe je de verplichte statutenwijziging kan gebruiken om je bedrijf te optimaliseren en toekomstbestendig te maken.

Wanneer je gezin evolueert, moet je misschien een nieuwe auto kopen of verbouwingen doen om aan je nieuwe noden te voldoen. Bij een onderneming is dit net hetzelfde. Als je onderneming evolueert, is een statutenwijziging nodig. Je statuten vormen de juridische basis van je onderneming. Je statuten zijn echter een momentopname. Veel statuten zijn daarom nog niet aangepast aan de mogelijkheden die het nieuwe vennootschapsrecht brengt.

“Dankzij de nieuwe regels kunnen heel wat bedrijfsleiders hun onderneming uitbouwen op maat van hun leven. Denk maar aan een bedrijf waarbij sommige kinderen of de partner in de zaak zitten, en andere niet. Met de nieuwe regels kan je kiezen welke dividendrechten je koppelt aan aandelen. Zo kan je het grootste deel van de aandelen aan je kinderen schenken, terwijl je zelf toch het grootste deel van de winst voorbehoud. Of je kan aan kinderen die actief in het bedrijf werken een ander dividendrecht geven, dan aan kinderen die niet in het bedrijf werken en dus passieve aandeelhouders zijn” legt notaris Jelle Van Hove uit. Naast het opstellen van statuten, kan de notaris de aandeelhouders  adviseren over het erfrecht. “Het is perfect denkbaar dat de kinderen-aandeelhouders vragen hebben over de waarde van hun aandelen en de impact op de erfenis als er aandelen zijn met een verschillend dividendrecht.” Om toekomstige discussies  te vermijden, kan de notaris voorstellen om één en ander te regelen met een erfovereenkomst. Hiermee bekijken de erfgenamen al hun schenkingen en genoten ‘voordelen’. Rond de tafel bekijken ze of iedereen evenwichtig is behandeld, zodat er geen discussies meer rijzen wanneer een ouder overlijdt.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/waarom-is-het-belangrijk-om-de-statuten-van-je-vennootschap-aan-te-passen Thu, 30 Mar 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[1 op 1 met de notaris: Welke gouden tip geeft Helena aan haar cliënten? ]]> In ‘1 op 1 met de notaris’ werpen we een blik achter de schermen van het leven als notaris. Deze week vertelt notaris Helena ons wat haar dag goed maakt en welke tip ze vaak geeft aan haar cliënten. "Mijn dag is goed als ik merk dat ik het verschil heb gemaakt, dat mensen begrijpen wat ze hebben ondertekend". 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/1-op-1-met-de-notaris-welke-gouden-tip-geeft-helena-aan-haar-clienten Mon, 27 Mar 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Waarom is de registratie van een huurcontract belangrijk? ]]>

Van plan om een woning te huren? Leuk. Misschien hoor je dan binnenkort iets over de registratie van de huurovereenkomst. Waarom is zo'n registratie belangrijk als je toch alles mooi hebt neergeschreven in een overeenkomst? Onze nieuwe FAQ legt je uit waarom de registratie van een huurovereenkomst belangrijk is, zowel voor de huurder als voor de verhuurder. Heb je meer vragen over het huren van een woning? Bekijk dan zeker ons rubriek over huren. 

Wist je trouwens dat je geen partij moet zijn bij de overeenkomst om die registratie in orde te brengen? Jij kan dus perfect voor een naaste de registratie regelen. Voorwaarde is wel dat de huurovereenkomst werd getekend door de verhuurder en de huurder(s).

Online je contract registreren kan eenvoudig via MyMinfin.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/waarom-is-de-registratie-van-een-huurcontract-belangrijk Fri, 24 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Podcast: nieuwe aflevering over het evenwicht houden tussen je kinderen en je nieuwe partner]]> Nieuwe aflevering over nieuw samengestelde gezinnen

In deze aflevering van “Zeg es notaris” bespreken notaris Jelle en relatie-expert Anja het belang van de zaken juist te benoemen in een nieuw-samengesteld gezin. “Mensen trouwen niet altijd omdat ze de helft willen van de erfenis. Het draait vaak rond erkenning. Het krijgen van een bepaalde plaats in het leven een persoon. En dan zijn er zelfs regelingen om juist afstand te doen van de erfenis.”

Beluister nu de aflevering op Spotify.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/podcast-nieuwe-aflevering-over-het-evenwicht-houden-tussen-je-kinderen-en-je-nieuwe-partner Mon, 20 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Minder registratierechten vanaf april 2023 voor wie een woning koopt in Brussel]]> Een huis kopen in Brussel is duur, maar goed nieuws voor wie toch de sprong wil wagen: het Brusselse abattement verhoogt vanaf 1 april 2023. Wie daarnaast zijn nieuwe stek energetisch renoveert wordt bovendien beloond met een bijkomend abattement. Hoe zit het precies?

Wie een woning koopt, betaalt registratierechten op de aankoopprijs (en eventuele kosten die ermee gepaard gaan). Net zoals in Vlaanderen en Wallonië genieten kopers in Brussel van een zogenaamd ‘abattement’. De regels en bedragen verschillen evenwel per regio.

Het abattement is een vrijgestelde eerste schijf van de belastbare aankoopwaarde die niet onderworpen is aan belasting. Resultaat: een korting op de totaal verschuldigde registratierechten.

  • Tot 1 april 2023 bedraagt het abattement nog 175.000 euro voor de aankoop van de enige gezinswoning. Om meer Brusselse gezinnen toegang te geven tot een woning, wordt dit abattement opgetrokken naar 200.000 euro. In de plaats van een korting van 21.875 euro, genieten gezinnen vanaf 1 april 2023 van een korting van 25.000 euro.
  • Voor bouwgronden geldt dan weer een abattement van 87.500 euro, die vanaf april opgetrokken wordt naar 100.000 euro.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/minder-registratierechten-vanaf-april-2023-voor-wie-een-woning-koopt-in-brussel Thu, 16 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wat doet de notaris bij de aankoop van een woning? ]]> Ontdek het antwoord in onze nieuwste notaristip

Van plan om een huis te kopen? Dan zal je in contact komen met een notariskantoor. De notaris is een sleutelfiguur bij de aankoop van een onroerend goed. Uiteraard zal de notaris de aankoop- en of kredietakte toelichten, maar hij doet zoveel meer dan dat alleen. 

Benieuwd? Notaris Anne-Sophie Willems legt ons stap voor stap uit wat een notaris precies doet bij een aankoop.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/wat-doet-de-notaris-bij-de-aankoop-van-een-woning Mon, 13 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wanneer moet je een nieuwe aangifte van nalatenschap indienen? ]]>

Na een overlijden moeten de erfgenamen (en de algemene legatarissen) een aangifte van nalatenschap indienen. Maar wist je dat je in sommige gevallen een nieuwe aangifte moet indienen? Wie niet tijdig of geen nieuwe aangifte indient, kan beboet worden. 

Notaris.be geeft je meer informatie over wanneer de indiening van nieuwe aangifte van nalatenschap nodig is. 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/wanneer-moet-je-een-nieuwe-aangifte-van-nalatenschap-indienen Fri, 10 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwe podcastreeks over nieuw samengestelde gezinnen]]> Luister naar Zeg es notaris op Spotify en Apple podcasts!

In deze reeks verkennen Mark Heyninck, notaris Jelle Van Hove en relatie-expert Anja Pairoux alle juridische valkuilen, emotionele uitdagingen, maar ook de meerwaarde van leven in een nieuw samengesteld gezin. Maar wanneer spreek je van een gezin? Bestaat het kerngezin nog of stappen we beter af van het klassiek gezinsmodel waar iedereen zich aan spiegelt? Beluister onze podcast hier

“Weerstand  bieden op een nieuwe partner van je ex kan enorm de band tussen de nieuwe partner en je kind hypothekeren. Meer kwaad dan goed, want het is uiteindelijk wel je kind die met de nieuwe partner zal moeten samenwonen”

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/nieuwe-podcastreeks-over-nieuw-samengestelde-gezinnen Thu, 09 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Vastgoedmarkt in januari en februari 2023: afkoeling zet zich door]]> Het was al voelbaar in de tweede helft 2022, maar nu koelt onze vastgoedmarkt duidelijk af. In de twee eerste maanden van 2023 waren er -10,5% minder vastgoedtransacties in België. In Vlaanderen bedroeg de daling zelfs -14,2%.

Uit de meest recente Vastgoedbarometer van Notaris.be bleek dat het in 2022 iets minder druk was op de vastgoedmarkt: zowel in België als in Vlaanderen daalde de vastgoedactiviteit met -2% in vergelijking met 2021. Vooral in de tweede helft van 2022 was het een stuk rustiger: -7,1% minder transacties in het tweede semester van 2022 in vergelijking met de eerste helft van het jaar.

Deze afkoeling zette zich in de eerste twee maanden van dit jaar duidelijk door: in België waren er in -10,5% minder vastgoedtransacties dan in dezelfde periode in 2022.

Daling vastgoedactiviteit meest uitgesproken in Vlaanderen
Vlaanderen was in de periode januari-februari de regio met de grootste daling: -14,2%. In Wallonië bedroeg de daling -4%, in Brussel -6,4%.

In Vlaanderen was de daling in januari iets groter dan in februari: -15,3% vs -12,9%.
In Brussel bedroeg de daling in januari -8,6%, in februari -4,1%.
In januari bleef de vastgoedactiviteit in Wallonië nog relatief stabiel (-1,1%). In februari ging het om een daling van -7%.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De rentevoeten zitten in de lift. Wie leent, zal dit meteen merken aan het extra maandelijks bedrag dat betaald moet worden. De ontleende som is in Vlaanderen hoger dan in Brussel en Wallonië, vandaar dat de afkoeling er sneller voelbaar is.”

In Vlaanderen werden er in de eerste twee maanden van 2023 -15,8% minder appartementen verkocht in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het aantal verkochte huizen daalde met
-14,9%.

Vlaamse provincies
Het aantal vastgoedtransacties daalde de afgelopen maanden in alle Vlaamse provincies: van -10,4% in Limburg tot -19,2% in West-Vlaanderen.

Kopers hebben meer onderhandelingsruimte
Notaris Bart van Opstal: “In de afgelopen jaren was het bijzonder druk op de vastgoedmarkt. In die mate zelfs dat kopers soms heel snel moesten beslissen om al dan niet te kopen. Nu hebben ze wat meer onderhandelingsruimte, wat een goede zaak is. Wat de markt betreft, lijkt het eerder op een normalisering. Zowel in België als in Vlaanderen zitten we qua vastgoedactiviteit net onder het niveau van de periode voor corona.”
 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoedmarkt-in-januari-en-februari-2023-afkoeling-zet-zich-door Thu, 09 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Herwerkte infofiche: Wat heb je allemaal nodig om je woning te verkopen? ]]> Welke documenten moet je verzamelen?

Wanneer je een goed wil verkopen, moet je de kopers wat informatie kunnen geven over de woning. Ze moeten voldoende geïnformeerd zijn. Deze infofiche geeft je een handig overzicht van alles wat je moet verzamelen. 

Let op: vergeet niet te denken aan het asbestattest! Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht voor de verkoop van alle panden waarvan de bouw dateert van voor 2001. Wie binnenkort overgaat tot de verkoop van zijn woning, neemt best tijdig contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige.

Download de infofiche over alles wat je moet verzamelen bij een verkoop

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/herwerkte-infofiche-wat-heb-je-allemaal-nodig-om-je-woning-te-verkopen Tue, 07 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[1 op 1 met de notaris: Joni over wat haar dag goed maakt]]> In ‘1 op 1 met de notaris’ werpen we een blik achter de schermen van het leven als notaris. Deze week vertelt notaris Joni ons wat haar dag goed maakt. Ze geeft ook een belangrijke tip mee "We merken dat mensen soms aarzelen om ons te bellen, maar dat is nergens voor nodig."

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/1-op-1-met-de-notaris-joni-over-wat-haar-dag-goed-maakt Mon, 06 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hoe worden successietarieven berekend op roerende en onroerende goederen?]]>

In tegenstelling tot wat het geval is bij schenkingsrechten, gelden er geen aparte successietarieven voor roerende of onroerende goederen. De hoogte van de verschuldigde successierechten hangen enerzijds af van de verwantschap (een kind valt onder minder hoge successietarieven dan bijvoorbeeld een neef) en anderzijds van de omvang van de nalatenschap. Bovendien gelden in Vlaanderen andere successietarieven dan in Wallonië of Brussel. Vind hier alle tarieven terug. 

Hoe weet je welke successietarieven dan op jou van toepassing zijn? Van belang is de laatste fiscale woonplaats van de overledene. De laatste fiscale woonplaats is het gewest waar de overledene het langst zijn woonplaats had in de laatste vijf jaar van zijn leven. Het is de plaats waar de erflater zijn familie, zijn thuis en het centrum van zijn private werkzaamheid en gevoelsleven had. Meestal valt die feitelijke woonplaats samen met de wettelijke, ‘officiële’ woonplaats.

Paul heeft altijd in Brugge gewoond. Aangezien hij af en toe naar Brussel gaat, heeft hij op termijn een appartement gekocht in de hoofdstad. De laatste drie jaren van zijn leven verbleef Paul voltijds in zijn appartement in Brussel omwille van zijn fysieke achteruitgang. Het zijn dus de Brusselse successietarieven die van toepassing zullen zijn op de erfenis van Paul.

De Vlaamse splitting

In Vlaanderen wordt het successietarief afzonderlijk toegepast op enerzijds het netto-actief van de onroerende goederen en anderzijds op het netto-actief van de roerende goederen. Het roerend en onroerend vermogen van de erflater wordt apart belast, wat een belangrijke positieve invloed heeft op de belastingdruk.

Deze zogenaamde ’splitting’ zorgt ervoor dat een erfgenaam minder snel in de hogere tariefschijven terecht komt en dus minder erfbelasting moet betalen. Elke erfgenaam kan immers € 50.000 onroerende goederen erven aan 3% en, daarnaast nog eens € 50.000 roerende goederen erven aan 3%, dus samen € 100.000 aan 3%.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/hoe-worden-successietarieven-berekend-op-roerende-en-onroerende-goederen Fri, 03 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Ontdek onze Vastgoedbarometer over de Vlaamse provinciehoofdsteden]]> In welke stad kocht welke leeftijdscategorie een huis of een appartement?

In 2022 waren het vooral kopers van 31 tot 50 jaar die huizen en appartementen kochten in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven.
Voor huizen was hun aandeel het grootst in Antwerpen. Voor appartementen waren kopers van 31 tot 50 jaar het actiefst in Gent en Leuven.
Wat huizen betreft, was het aandeel jonge kopers (30 jaar of jonger) het grootst in Gent. Voor appartementen was hun aandeel het grootst in Antwerpen.

In deze Vastgoedbarometer zoomen we ook in op de deelgemeenten van de vijf provinciehoofdsteden. Lees alle details in het perscommuniqué.

De gemiddelde prijzen en mediaanprijzen van alle steden en (deel)gemeenten zijn beschikbaar op https://notaris.be/vastgoedprijzen

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/ontdek-onze-vastgoedbarometer-over-de-vlaamse-provinciehoofdsteden Thu, 02 Mar 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wanneer herzie je best je huwelijkscontract? ]]> Ontdek onze nieuwe notaristip!

Een huwelijkscontract is een handig middel om het lot van je vermogen en dat van je partner te organiseren. Vaak zorgt een huwelijkscontract voor bescherming voor de langstlevende huwelijkspartner. Maar soms is een huwelijkscontract aanpassen nodig. De omstandigheden in je leven, maar ook de wetgeving verandert immers. Notaris Helena legt je uit waarom je huwelijkscontract boven halen nuttig kan zijn. 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/wanneer-herzie-je-best-je-huwelijkscontract Mon, 27 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wat betekent de « fictieve massa »?]]> Op notaris.be gebruiken wij vaak de begrippen “vermogen”, “nalatenschap” of “erfenis” door elkaar. Wanneer we het hebben over het minimaal erfdeel (de reserve) van de kinderen en de langstlevende partner is het eigenlijk juister om te spreken van de “fictieve massa”. Het is immers de fictieve massa die de notaris als basis gebruikt om te kijken of elkeen zijn minimaal erfdeel kan ontvangen. Een woordje uitleg in onze nieuwe FAQ! 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/wat-betekent-de-fictieve-massa Fri, 24 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Waarom is de registratie van een schenking belangrijk?]]> Roerende schenkingen, zoals de schenking van geld, gebeuren in de praktijk niet altijd notarieel. Hand- en bankgiften worden niet geregistreerd, waardoor er geen schenkbelasting verschuldigd is. Goedkoper, maar risicovoller. Overlijdt de schenker binnen de drie jaar na zijn ongeregistreerde schenking, dan betalen de erfgenamen erfbelasting op de waarde van de schenking. En dan kan wel eens nadelig uitvallen.

In principe gebeuren alle schenkingen notarieel, maar het is een gevestigde praktijk dat hand -en bankgiften kunnen gebeuren zonder tussenkomst van de notaris. Zo’n schenkingen worden vaak niet geregistreerd, en dat heeft als gevolg dat er geen schenkbelasting verschuldigd is. Opgelet, vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit altijd kan. Niet helemaal. Wie als schenker een globale regeling wil treffen met zijn schenking door voorwaarden te koppelen, doet wel beroep een notaris. Schenken onder voorwaarde van vruchtgebruik moeten notarieel gebeuren.

Het advies van de notaris bij roerende schenkingen valt niet te onderschatten. Een schenking is en blijft immers een verarming. Elke schenking moet dus weloverwogen gebeuren, met aandacht voor alle financiële gevolgen van de betrokken personen. Wist je bijvoorbeeld dat een schenking een impact kan hebben op bepaalde sociaalrechtelijke tegemoetkomingen. Zowel van de schenker zelf als van de begunstigde? Een gewaarschuwde schenker is er twee waard.

Onroerende schenkingen, zoals de schenking van een woning, moeten altijd notarieel vastgelegd worden.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/waarom-is-de-registratie-van-een-schenking-belangrijk Tue, 21 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[1 op 1 met de notaris: Carol over waarom hij graag notaris is ]]> In ‘1 op 1 met de notaris’ werpen we een blik achter de schermen van het leven als notaris. Deze week vertelt notaris Carol ons waarom hij zo graag notaris is. "Het is een job waar je veel waardering krijgt van cliënten. En cliënten geven die waardering ook aan de medewerkers."

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/1-op-1-met-de-notaris-carol-over-waarom-hij-graag-notaris-is Mon, 20 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Je digitale nalatenschap regelen]]> Sommige documenten moet je verplicht bijhouden. De belangrijkste documenten soms zelfs levenslang. Maar hoe verzamel en bewaar je een levenslange ‘administratie’? Simpel: online. Izimi biedt een digitale oplossing voor iedereen die zijn papieren netjes wil bijhouden. Meer nog, Izimi zorgt dat al je documenten (of een deel ervan) veilig en wel bij je erfgenamen geraken.

Vandaag printen we steeds minder af, maar het belang van papieren bij te houden is er niet minder op geworden. Sommige documenten moet je verplicht bijhouden. Zo moet je een kopie van de belastingaangifte minstens zeven jaar bijhouden (tot het einde van het zevende jaar dat volgt op de belastbare periode). Dit is verplicht in het kader van een eventuele controle van de belastingen. Bepaalde documenten vormen bewijsstukken voor je aangifte. Het gaat om loonfiches, boekhouding, facturen, attesten en bankdocumenten. Kopieën van die documenten moet je ook minstens zeven jaar bijhouden. Van facturen wordt doorgaans aangeraden om ze tien jaar bij te houden. Persoonlijke en familiale documenten, zoals diploma’s, geboorteaken, en notariële akten moet je zelfs levenslang bijhouden. Tijdens zijn leven verzamelt iedereen dus een grote administratie.

Bewaar je al deze documenten bij je thuis? Hoedje af! Maar helemaal veilig is dit niet… Met de jaren kunnen deze belangrijke documenten verloren gaan, bijvoorbeeld tijdens een verhuis.  

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/je-digitale-nalatenschap-regelen Wed, 15 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Vastgoed in Brussel: ontdek de prijzen per gemeente]]>

Onze collega’s van Notaire.be organiseren deze week persconferenties over vastgoed in alle Waalse provincies en in Brussel. Alle verslagen zullen in de loop van de week beschikbaar zijn op Notaire.be.  

Benieuwd naar de vastgoedprijzen in de Brusselse gemeenten? Ontdek de uitgebreide analyse, inclusief data over de leeftijd van de kopers.

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoed-in-brussel-ontdek-de-prijzen-per-gemeente Tue, 14 Feb 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwe afleveringen van onze podcast Zeg es notaris komen eraan]]> Bekijk alvast de making of

Onze podcast “Zeg es notaris” biedt je interessante weetjes, tips van experten en boeiende verhalen over alle sleutelmomenten in je leven waarbij de notaris je helpt.
Neem alvast een kijkje achter de schermen via onderstaande video.
Vorige afleveringen zijn beschikbaar op Spotify en YouTube.

 

Bron:Fednot

]]>
https://notaris.be/nieuws-pers/detail/nieuwe-afleveringen-van-onze-podcast-zeg-es-notaris-komen-eraan Tue, 14 Feb 2023 00:00:00 +0100