Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://www.notaris.be/nouveautes/rss Wed, 05 Feb 2025 14:59:27 +0100 <![CDATA[5 troeven van het huwelijkscontract]]> Februari wordt door velen beschouwd als de meest romantische maand. Een perfect moment om enkele interessante regelingen voor koppels onder de loep te nemen. Deze week starten we met het huwelijkscontract. We geven je vijf redenen om samen met je partner na te denken over een huwelijkscontract.

Het klinkt misschien niet erg romantisch wanneer je partner (of je schoonouders) plots over een huwelijkscontract begint (beginnen). Eerlijk is eerlijk: er zijn leukere onderwerpen om te bespreken in de aanloop naar je huwelijk. Toch leeft vaak de misvatting dat een huwelijkscontract enkel wordt opgesteld om alles strikt gescheiden te houden. Hoe zit dat precies?

Zonder huwelijkscontract geldt de regel dat je je inkomsten met elkaar deelt. Ook al ontvangen jullie je loon op afzonderlijke rekeningen, bij een echtscheiding of overlijden wordt alles samengevoegd en gelijk verdeeld. Een huwelijk zonder contract is gebaseerd op het principe van ‘solidariteit’ tussen echtgenoten.

Met een huwelijkscontract kun je ook trouwen onder ‘scheiding van goederen’, waarbij de inkomsten gescheiden blijven. “Maar dat betekent niet dat je niets met elkaar kunt delen,” verduidelijkt notaris Bénédicte Strobbe. “Je kunt ervoor kiezen om de inkomsten gescheiden te houden en nog steeds samen eigenaar zijn van bepaalde goederen  en zo bijvoorbeeld de woning ‘gemeenschappelijk’ hebben.” Financiële autonomie en het delen van bepaalde goederen kunnen dus perfect samengaan.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/5-troeven-van-het-huwelijkscontract Thu, 30 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Belgen kiezen steeds vaker voor een zorgvolmacht]]>

In 2024 werden er in ons land 122.734 zorgvolmachten afgesloten, ruim een vijfde meer dan in 2023. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Vlaanderen was koploper qua aantal zorgvolmachten, maar de populariteit steeg in de drie regio’s. Via zo’n volmacht kan je o.a. preventief regelingen treffen voor het geval je zelf niet meer in staat zou zijn om je vermogen te beheren.

Meer zorgvolmachten in de drie regio’s
Vorig jaar werden er in ons land 122.734 zorgvolmachten afgesloten, ruim een vijfde meer dan in 2023. Vlaanderen was de absolute koploper met iets meer dan 110.165 zorgvolmachten, +22,8% in vergelijking met een jaar eerder. De zorgvolmacht won in 2024 ook aan populariteit in Brussel en Wallonië: +15,7% en +17,4%.
Wie een zorgvolmacht opstelde in 2024, was gemiddeld 72 jaar oud. Vijf jaar geleden ging het om 74 jaar.

Wat is het nut van een zorgvolmacht?
Dankzij een zorgvolmacht kan je jezelf beschermen indien een ongeval of een ziekte er jammer genoeg toe leidt dat je niet meer in staat bent om zelf je vermogen te beheren.
Notaris Joni Soutaer, woordvoerster van Notaris.be: “Je kan één of meerdere personen aanduiden om bijvoorbeeld je bankrekeningen te beheren, je facturen te betalen, je pensioen te innen of je aangetekende brieven te ontvangen. Met een zorgvolmacht kan je ook bepaalde instructies geven met betrekking tot een verkoop of een schenking. Zo is je vermogen niet geblokkeerd door het feit dat je niet meer wilsbekwaam bent.”

Ook een instrument om zorgplanning te regelen
Een zorgvolmacht is ook een instrument voor zorgplanning. Zo kan je op voorhand aangeven in welk rust- of verzorgingstehuis je later wil verblijven.
Notaris Joni Soutaer: “Belangrijk: om de zorgvolmacht te laten uitwerken als je wilsonbekwaam wordt, moet je deze laten registeren in het zogenaamde CRL, het Centraal register van lastgevingen, beheerd door Fednot. Je notaris of een vrederechter kan hiervoor zorgen.”

Wat als je geen zorgvolmacht opstelt?
Een zorgvolmacht wordt vaak toegekend aan de partner of aan één of meerdere kinderen. Is er niets op voorhand geregeld via een zorgvolmacht, dan zal een bewindvoerder het vermogen beheren wanneer je niet meer in staat bent om zelf je belangen te behartigen. De aanstelling gebeurt via de rechtbank.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/belgen-kiezen-steeds-vaker-voor-een-zorgvolmacht Thu, 30 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Vlaamse overheid introduceert de gebouwenpas voor alle niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen]]>

Na het succes van de woningpas is er nu ook goed nieuws voor iedereen met een niet-residentieel gebouw. Sinds januari krijgt elk niet-residentieel gebouw, zoals cultuurcentra, horecazaken, sport-, zorg- en onderwijsinfrastructuur, handelsruimten en kantoren, een eigen gebouwenpas.

De gebouwenpas is het digitale paspoort van jouw gebouw. Het verzamelt alle relevante en digitaal beschikbare informatie op één centrale plek. Je hoeft dus niet langer contact op te nemen met verschillende instanties om vergunningen, digitale attesten of andere documenten op te vragen. Voortaan kun je al deze informatie gemakkelijk online bekijken.

Goed om te weten: de gebouwenpas is helemaal gratis.

Bekijk jouw gebouwenpas vandaag nog via https://gebouwenpas.vlaanderen.be.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/vlaamse-overheid-introduceert-de-gebouwenpas-voor-alle-niet-residentiele-gebouwen-in-vlaanderen Tue, 28 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hoe zit het met co-ouderschap? ]]> Is co-ouderschap verplicht? Is dat altijd de beste situatie? Dit en nog zoveel vragen komen aan bod in onze aflevering over uit elkaar gaan. Notaris Joni Soutaer praat met prof. dr. Elke Claessens (UAntwerpen) over een aantal belangrijke topics. 

Ontdek de hele aflevering op Spotify. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/hoe-zit-het-met-co-ouderschap Mon, 27 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hoe zit het met de kosten bij de aankoop van een woning? ]]>

Wie een woning koopt, betaalt meer dan alleen de aankoopprijs. De bijkomende kosten mogen niet onderschat worden. Een volledig beeld krijgen van welke kosten er bij je aankoop horen, is belangrijk. 

Veel van deze kosten worden geïnd via het notariskantoor. De notaris moet deze vergoedingen op zijn beurt storten naar de bevoegde instanties, zoals de fiscus en verschillende administraties. 

Maar wat zijn die verschillende kosten nu precies? Welke kosten komen waar terecht? Wij hebben een infofiche gemaakt om je een handig overzicht te geven. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/hoe-zit-het-met-de-kosten-bij-de-aankoop-van-een-woning Thu, 23 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? ]]> Handige tips en weetje tijdens onze podcastreeks Zeg es Notaris

Luisteren naar de volledige podcast? Luister naar deze aflevering via onze podcast Zeg es notaris! 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/hoeveel-budget-heb-je-nodig-om-te-renoveren Mon, 20 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Het recht om vergeten te worden: uitgebreid voor schuldsaldo- en andere verzekeringen]]>

Wie een woning koopt en een krediet aangaat, sluit vaak ook een schuldsaldoverzekering af. Deze verzekering biedt gemoedsrust: bij een overlijden voorkomt de verzekering dat je erfgenamen achterblijven met de openstaande kredietschuld. De premie die je betaalt, wordt onder meer bepaald door jouw gezondheidstoestand.

Personen met een hoger gezondheidsrisico – bijvoorbeeld omdat ze in het verleden een ernstige ziekte hebben doorgemaakt – moeten hun ziekte verplicht melden aan de verzekeraar. Dit kan leiden tot hogere premies of zelfs problemen bij het afsluiten van de verzekering.

Dankzij het principe van het recht om vergeten te worden mogen verzekeraars echter geen rekening meer houden met vroegere gezondheidsrisico’s wanneer iemand succesvol is behandeld en er een bepaalde periode is verstreken.

De Kamer heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd dat deze periode verkort naar 5 jaar. Concreet betekent dit dat wie minstens 5 jaar geleden succesvol behandeld werd voor kanker, en in deze periode geen herval heeft gekend, door verzekeraars moet worden behandeld zoals elke andere kandidaat-verzekeringsnemer. Je bent in zo’n situatie niet langer verplicht om je vroegere kankeraandoening te melden aan de verzekeraar. Een belangrijke stap voor wie zijn erfgenamen wil beschermen en een donkere pagina uit het verleden achter zich wil laten bij het kopen van een huis.

Wil je meer weten over het kopen van een woning? Bezoek Notaris.be voor meer informatie.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/het-recht-om-vergeten-te-worden-uitgebreid-voor-schuldsaldo-en-andere-verzekeringen Fri, 17 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een woning kopen in 2025? Ontdek onze vernieuwde brochure!]]>

Wordt 2025 hét jaar waar jij een woning koopt? Proficiat!

Wist je trouwens dat er zowel in Vlaanderen, als in Wallonië een aantal belangrijke fiscale wijzigingen zijn doorgevoerd sinds 1 januari 2025?

Met onze geactualiseerde brochure vind je alle informatie terug die je nodig hebt voor je vastgoedavontuur. De brochure geeft jou de belangrijkste juridische informatie over woonkredieten, het bieden op een woning en de manieren om een woning te kopen. Bovendien legt deze brochure je helder uit waarom je naast een verkoopovereenkomst, ook een notariële akte nodig hebt. Achteraan de brochure kan je de meest voorkomende tarieven raadplegen voor de drie gewesten in de vorm van een handige tabel.

Nog vragen? Aarzel niet om een kijkje te nemen op Notaris.be

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/een-woning-kopen-in-2025-ontdek-onze-vernieuwde-brochure Thu, 16 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuw tarief van 2% voor de aankoop van een gezinswoning: ontdek de infofiche]]>

Sinds 1 januari 2025 geldt er in Vlaanderen een registratietarief van 2% voor de aankoop van een enige en eigen gezinswoning. Het standaardtarief blijft dus 12%, maar wie een woning koopt (en geen eigenaar is van een andere woning) geniet dus van dit extra aantrekkelijk tarief. 

Wil je meer weten over de voorwaarden om te genieten van dit verlaagd tarief? Onze geactualiseerde infofiche legt het helder uit. 

Belastingen vormen een groot deel van de aankoopkosten. Wil je een overzicht van de kosten waarvoor je moet rekening houden? Maak zelf een simulatie in onze geactualiseerde rekenmodule

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/nieuw-tarief-van-2-voor-de-aankoop-van-een-gezinswoning-ontdek-de-infofiche Wed, 15 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Ontdek onze nieuwe podcastafleveringen op Spotify]]> Gaan samenwonen met je partner brengt veel geluk met zich mee... maar ook een aantal vragen. Hoog tijd dus om een aantal van die belangrijke vragen te overlopen met de notarissen én heel wat experten. Ontdek de nieuwe podcastafleveringen van Zeg es Notaris op Spotify!

Wat zijn de valkuilen als je een woning wil kopen waar nog heel veel werk aan is? Hoe spreek je met je partner over geldzaken als de ene bijvoorbeeld wat meer wil inbrengen dan de andere? Willen de meeste koppels samenwonen of kiezen koppels nog altijd voor een huwelijk? En wat is eigenlijk het verschil tussen beiden? Hoe zit het eigenlijk met het woonkrediet als je dan toch uit elkaar zou gaan?

Al deze vragen en nog zo veel meer worden beantwoord door notarissen en tal van andere experten in onze gloednieuwe podcastafleveringen. Een boeiende mix van juridische tips en tricks en verhalen uit de praktijk van onze experten. 

Ben je benieuwd? Luister naar de nieuwe afleveringen op Spotify en ontdek hier alvast een voorproevertje.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/ontdek-onze-nieuwe-podcastafleveringen-op-spotify Tue, 14 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Vastgoed in 2024: aantal verkopen zo goed als stabiel, prijzen stijgen lichtjes]]> Ontdek onze Vastgoedbarometer

In het afgelopen jaar waren er in ons land bijna evenveel verkopen als in 2023: het verschil bedroeg slechts -0,7%. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De gemiddelde prijs van een huis en een appartement steeg lichtjes: +2,2% en +2,5%, zonder rekening te houden met de inflatie. Het aandeel jonge kopers in ons land bleef gelijk in vergelijking met vorig jaar: 29,3%. Ze waren vooral actief in de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen.

Vastgoedmarkt herstelt zich in de loop van het jaar
Fednot analyseerde alle vastgoedtransacties die in 2024 in ons land werden afgesloten. Hieruit blijkt dat er in het afgelopen jaar -0,7% minder verkopen waren dan in 2023. In dat jaar daalde het aantal verkopen wel met -15% in vergelijking met 2022.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “In de loop van 2024 herstelde de vastgoedmarkt zich langzaam. In de eerste drie maanden van het jaar daalde het aantal verkopen nog met -7,3% in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Halfweg 2024 ging het om een daling van -4,2%. Als we het volledige jaar bekijken, zaten we zo goed als op het niveau van 2023.”
In Vlaanderen en Brussel bleef het aantal verkopen zo goed als stabiel: -0,7% en +0,3%. In Wallonië was er een daling van -1,0%.

Aantal verkopen in de Vlaamse provincies
Het aantal verkopen daalde het afgelopen jaar in drie Vlaamse provincies: Antwerpen (-0,6%), Vlaams-Brabant (-1,5%) en West-Vlaanderen (-2,6%). In Limburg bleef het aantal verkopen zo goed als stabiel: +0,1%. In Oost-Vlaanderen ging het om een stijging van +1,0%

Gemiddelde leeftijd koper
Wie het afgelopen jaar in België vastgoed kocht, was gemiddeld 39 jaar oud. In Vlaanderen was een koper gemiddeld ook 39 jaar oud. In Oost-Vlaanderen was een koper wat jonger: gemiddeld 38 jaar. In West-Vlaanderen was een koper gemiddeld 41 jaar oud.

Aandeel jonge kopers blijft stabiel
In het afgelopen jaar was 29,3% van de kopers in ons land 30 jaar of jonger. In 2023 was hun aandeel identiek.
In Vlaanderen was het aandeel jonge kopers het grootst: 27,8%. In Wallonië ging het om 27,7%, in Brussel om 19,5%.
Jonge kopers waren vooral actief in Limburg en Oost-Vlaanderen: hun aandeel bedroeg er 33% en 32,7%. In de provincie Antwerpen ging het om 31,8%. In de provincies Vlaams- en Waals-Brabant was het aandeel jonge kopers het kleinst: 24,5% en 18,8%.   

Gemiddelde prijs van een woonhuis in België: 329.743 euro (+2,2% t.o.v. 2023)
Een woonhuis in ons land kostte in 2024 gemiddeld 329.743 euro, een prijsstijging van +2,2% in vergelijking met 2023. Rekening houdend met het verschil qua inflatie tussen 2024 en 2023 ging het om een prijsdaling van -0,8%. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met +2,5% tot 367.595 euro, zonder rekening te houden met de inflatie. In Wallonië klokte de prijs van een woonhuis af op 238.691 euro (-0,8%). In Brussel steeg de prijs naar 570.110 euro (+1,4%).

Woonhuizen in de Vlaamse provincies
De gemiddelde prijs van een woonhuis zat in alle Vlaamse provincies in de lift. Uitschieter was Limburg, met een prijsstijging van +5,3%, tot een gemiddelde prijs van 324.263 euro. In Vlaams-Brabant was de prijsstijging het kleinst: +0,7%, tot een gemiddelde prijs van 423.274 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement in België: 271.330 euro (+2,5% t.o.v. 2023)
Een appartement in ons land kostte in 2024 gemiddeld 271.330 euro, een prijsstijging van +2,5% in vergelijking met 2023. Rekening houdend met de inflatie was er een prijsdaling van -0,5%.
In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een appartement met +2,2% tot 282.574 euro. In Wallonië bleef de prijs zo goed als stabiel: gemiddeld 198.531 euro (-0,3%). In Brussel steeg de prijs van een appartement met +3,7%, tot een gemiddelde prijs van 290.763 euro.

Appartementen in de Vlaamse provincies
In het afgelopen jaar steeg de gemiddelde prijs van een appartement in alle Vlaamse provincies. In Limburg was de prijsstijging het grootst: +4,3%, tot een gemiddelde prijs van 256.376 euro. In Oost-Vlaanderen was de prijsstijging miniem: +0,2%, tot een gemiddelde prijs van 278.768 euro.

Trends in 2024 in functie van EPC-labels
De energiezuinigheid van een woning wordt een steeds belangrijkere factor op de vastgoedmarkt. Bij elke verkoop wordt een energieprestatiecertificaat (kortweg EPC) opgemaakt dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is: van A tot F.
Notaris Bart van Opstal: “In Vlaanderen werden woningen met een A-label het afgelopen jaar nog duurder. De mediaanprijs steeg van 350.000 euro naar 388.000 euro. Een woning met een F-label werd goedkoper: van 246.000 euro in 2023 naar 242.750 euro in 2024.”
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/vastgoed-in-2024-aantal-verkopen-zo-goed-als-stabiel-prijzen-stijgen-lichtjes Thu, 09 Jan 2025 00:00:00 +0100
<![CDATA[Belgen regelen hun nalatenschap steeds vaker op voorhand]]> Notarissen zien een toename van het aantal testamenten, wijzigingen van huwelijkscontracten en erfovereenkomsten

Niet meteen een leuke materie om over na te denken, maar steeds meer Belgen doen het: het regelen van hun nalatenschap. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een testament, een wijziging van een huwelijkscontract en ook via een relatief nieuw instrument: de erfovereenkomst.

Een testament om controle te behouden over je erfenis
In de eerste negen maanden van 2024 registreerden de notariskantoren 59.727 testamenten. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 56.740 testamenten, een jaar eerder om 51.918 testamenten.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Mensen kiezen voor een testament omdat ze binnen de wettelijke mogelijkheden de controle willen behouden over wat er met hun erfenis gebeurt. Je huwelijkspartner en je kinderen hebben sowieso recht op een deel van je erfenis. Het ander deel kan je gebruiken om na te laten aan anderen. Heb je geen testament opgesteld, dan zal je erfenis worden verdeeld volgens de bestaande wetgeving.”
 
Steeds meer Belgen passen hun huwelijkscontract aan tijdens hun huwelijk

Het aantal aanpassingen van bestaande huwelijkscontracten zit in de lift: in de eerste negen maanden van 2024 waren er 22.654 aanpassingen. In dezelfde periode in 2023 ging het om 19.196 aanpassingen.
Notaris Bart van Opstal: “Vooral oudere koppels passen hun contract tijdens het huwelijk aan. Meestal in het kader van successieplanning, om hun partner extra te beschermen. Jongere koppels passen hun huwelijkscontract eerder aan naar aanleiding van de geboorte van hun eerste kindje.”

Trouwen met of zonder huwelijkscontract?
Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt - vanaf de dag van het burgerlijk huwelijk - onder het zogenaamde wettelijk gemeenschapsstelsel. Hierdoor ontstaan er drie vermogens: een gemeenschappelijk vermogen en twee aparte, eigen vermogens. Partners beheren elk hun eigen
vermogen. Daarnaast beheren ze samen een gemeenschappelijk vermogen, waarin ook de inkomsten vallen.
Notaris Bart van Opstal: “Je denkt hierover best op voorhand na of dit de regeling is die je wil. Met een huwelijkscontract kan je van het wettelijk stelsel afwijken. Zo kan je in een contract afspreken of de inkomsten al dan niet gemeenschappelijk zijn. Of stel dat je al een woning kocht voor jullie een koppel vormden: blijft deze woning dan je persoonlijk bezit of wordt de woning een onderdeel van het  gemeenschappelijk vermogen?”

De erfovereenkomst: een relatief nieuw instrument dat stilaan aan populariteit wint
In de eerste negen maanden van 2024 werden er in België 4.718 erfovereenkomsten geregistreerd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 4.552 erfovereenkomsten, een jaar eerder waren er 3.292 erfovereenkomsten. De meerderheid ervan in Vlaanderen: in de eerste negen maanden van 2024 ging het om 3.560 erfovereenkomsten.
Notaris Bart van Opstal: “De erfovereenkomst is een relatief jong instrument. Het was een van de nieuwigheden van het erfrecht dat in september 2018 in werking trad.”

Wat is een erfovereenkomst?
Een erfovereenkomst biedt families extra opties om hun nalatenschap in alle transparantie te regelen. Het is een ideaal instrument om zaken uit het verleden in kaart te brengen en openlijk te bespreken. Alle erfgenamen - ook stiefkinderen en kleinkinderen - worden bij de gesprekken betrokken, wat leidt tot minder familieruzies en meer gemoedsrust.
Notaris Bart van Opstal: “Ouders kunnen in de loop van hun leven een of meerdere erfgenamen op allerlei manieren een steuntje in de rug hebben gegeven. Denk maar aan een schenking, het financieren van een opleiding in het buitenland of het helpen bij een verbouwing. Zo’n verkregen voordeel kan een onevenwicht creëren tussen de erfgenamen wanneer ze geconfronteerd worden met een erfenis. Schenkingen worden in principe verrekend in een erfenis, terwijl dat bij andere genoten voordelen niet automatisch het geval is. Via een erfovereenkomst kan je nagaan of alle betrokken kinderen zich evenwichtig behandeld voelen. Indien nodig kunnen bepaalde scheeftrekkingen hersteld worden in overleg met de ouders en alle kinderen samen. Op die manier worden latere conflicten vermeden.”

Site met praktische info: StartMySuccession
Hoe beter je alles bij leven regelt, hoe vlotter je toekomstige erfgenamen aan de slag kunnen. Daarom bevat de site StartMySuccession een overzicht van wat je allemaal kan regelen bij de notaris. Van testamenten tot erfovereenkomsten. Bovendien kan je er een handige invulbrochure ‘ Richtlijnen aan mijn naasten’ downloaden. Dat is een soort zakboekje waarin je tijdens je leven allerlei gegevens en wensen kan bijhouden. Zowel over je vermogen als over persoonlijke zaken.
Voor je naasten zal het later een hulpmiddel zijn om je instructies en wensen uit te voeren.
De brochure is beschikbaar in een invulbare PDF-versie die ook kan bewaard worden in de gratis Izimi-kluis van de notarissen. Via Izimi kan de brochure tijdens het leven worden gedeeld met naasten. Bij een overlijden kunnen familieleden je instructies, samen met bijvoorbeeld contracten, makkelijk terugvinden. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/belgen-regelen-hun-nalatenschap-steeds-vaker-op-voorhand Tue, 31 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Het aanwasbeding: dé handige clausule voor ongehuwde kopers]]> Heb jij al gehoord van het aanwasbeding?

Ongehuwde kopers die samen een huis kopen zijn - wettelijk gezien - niet altijd optimaal beschermd als één van beiden zou overlijden. Dat betekent niet dat trouwen automatisch een must is. De notaris kan zorgen voor een beschermingsregeling voor ongehuwde samenwoners. Eén van die oplossingen bestaat in het toevoegen van een aanwasbeding in de aankoopakte. Deze handige clausule wordt op maat van de kopers geschreven.

Deze infofiche legt je uit hoe het werkt. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/het-aanwasbeding-de-handige-clausule-voor-ongehuwde-kopers Fri, 27 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Verlenging van het overgangsregime voor het verlaagde btw-tarief van 6% met zes maanden]]> Om kopers en de bouwsector wat financiële ademruimte te geven na de hevige regenval van de afgelopen maanden, werd op 24 december 2024 een wet gepubliceerd dat de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% behoudt voor bouwprojecten die onder de overgangsregelingen vallen. In plaats van tot 31 december 2024 blijft dit tarief gelden tot 30 juni 2025.

Ter herinnering: tot 31 december 2023 bestonden er bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning twee aparte regelingen met een verlaagd btw-tarief van 6%, die van toepassing waren op verschillende delen van het grondgebied:

  1. Het oude permanente regime
    Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever in 32 specifieke stedelijke zones. Er waren geen bijzondere sociale voorwaarden vereist om van dit regime te kunnen genieten.
  2. Het oude tijdelijke regime
    Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever overal in het land. Het gold ook voor de verkoop van een heropgebouwde woning door degene die het gebouw had afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dit tijdelijke regime was wel onderworpen aan sociale voorwaarden:
    • Het moest gaan om de enige en eigen woning, met een totale woonoppervlakte van maximaal 200 m², waar de opdrachtgever/koper zich onmiddellijk zou vestigen;
    • Of om een woning die bestemd was voor langdurige sociale verhuur.

Omwille van ecologische, economische, sociale en budgettaire redenen werd besloten om deze gunstmaatregelen te herzien. Sinds 1 januari 2024 is er een nieuw permanent regime ingevoerd dat een verlaagd btw-tarief van 6% voorziet voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning. Dit regime vervangt de twee voorgaande regelingen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/verlenging-van-het-overgangsregime-voor-het-verlaagde-btw-tarief-van-6-met-zes-maanden Fri, 27 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[De meest gestelde vragen over de zorgvolmacht]]> De zorgvolmacht bestaat ondertussen tien jaar. Dit praktische instrument, vaak omschreven als een juridische 'parachute', heeft al vele mensen geholpen om het toekomstig beheer van hun goederen te organiseren. Wat vragen mensen het vaakst aan notarissen over de zorgvolmacht? Notaris Anne-Sophie Willems licht het antwoord toe.

Dat bepaal je zelf. Anders dan een gewone volmacht kan een zorgvolmacht ook uitwerking krijgen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Hiervoor moet de zorgvolmacht wel geregistreerd zijn in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL).

“Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van je handelingen niet meer kunt inschatten, bijvoorbeeld door dementie of een coma,” legt een notaris Anne-Sophie Willems uit. Vaak wordt deze toestand vastgesteld door een of meerdere onafhankelijke artsen. Je kunt er ook voor kiezen om de zorgvolmacht onmiddellijk te laten gelden. Dit kan handig zijn om je naasten al eerder ondersteuning te laten bieden.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/de-meest-gestelde-vragen-over-de-zorgvolmacht Thu, 19 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een oude stookolietank die lekt: wat zijn de (toekomstige) regels?]]> Een lekkende stookolietank is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan voor de eigenaar ook hoge saneringskosten met zich meebrengen. In sommige gevallen moet de stookolietank definitief buiten gebruik worden gesteld. In Vlaanderen gelden hiervoor specifieke regels, zowel voor particuliere als professionele stookolietanks. Vanaf 1 januari 2025 zijn er een paar nieuwigheden voor wie geconfronteerd wordt met een lekkende stookolietank.

De wet bepaalt dat een tank onmiddellijk buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd bij verontreiniging of lekkage. Vanaf 1 januari 2025 zijn particulieren ook verplicht om de tank te reinigen.

Wie vandaag te maken krijgt met een lekkende stookolietank, kan de buitengebruikstelling enkele dagen uitstellen in de periode van november tot maart. Dit biedt tijd om een alternatieve verwarmingsbron te vinden. Deze uitstelmogelijkheid vervalt echter in de toekomst: vanaf 1 januari 2025 moet de buitengebruikstelling onmiddellijk plaatsvinden.

Vanaf volgend jaar geldt bovendien een duidelijke termijn voor het ledigen en reinigen van de tank in geval van buitengebruikstelling: de eigenaar krijgt hiervoor 36 maanden de tijd.

De verwijdering van de tank gebeurt door een erkende technicus. Voor bovengrondse tanks is verwijdering niet verplicht, maar voor ondergrondse tanks is dat wel het geval. Als het niet mogelijk is om een ondergrondse tank te verwijderen (bijvoorbeeld omdat dit de stabiliteit van het gebouw in gevaar zou brengen), mag de tank worden opgevuld met inert materiaal. Vanaf 1 januari 2025 moet de technicus op zijn attest vermelden waarom verwijdering niet mogelijk was.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/een-oude-stookolietank-die-lekt-wat-zijn-de-toekomstige-regels Wed, 11 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Je pand openbaar verkopen via Biddit: dit moet je weten voor je de stap zet]]> We spreken vaak over het kopen van een woning als een belangrijk sleutelmoment, maar ook de verkoop van een pand is een belangrijk juridisch – en vaak ook emotioneel – geladen moment. Kiezen voor een verkoop via een online openbare verkoop met Biddit heeft een aantal belangrijke troeven, maar ook een paar aandachtspunten.

Hoe weet je wat de waarde is van je te verkopen pand? Niet altijd een gemakkelijke vraag als je niet helemaal vertrouwd bent met de vastgoedmarkt. Nog minder gemakkelijk als de verkoop gebeurt in het kader van een pijnlijke gebeurtenis zoals een echtscheiding of een overlijden. Biddit laat verkopers toe om hun pand te verkopen tegen de hoogst geboden prijs. De markt bepaalt met andere woorden de prijs, wat alles objectiever maakt. Bovendien blijf je als verkoper anoniem.

De verkoop wordt geleid door een notaris, die een onpartijdige speler is voor zowel de verkoper als de koper. Als er meerdere verkopers zijn bij een pand kan dit gemoedsrust geven. Denk bv. aan broers en zussen die een pand moeten verkopen in het kader van een erfenis en geen zin hebben in discussies over de verkoopprijs.

De notaris is niet alleen een expert in vastgoed die je zal begeleiden bij het zoeken naar de juiste instelprijs (de ‘instelprijs’ is de startprijs bij de aanvang van het bieden). Hij is bovenal een juridisch expert die alle nodige opzoekingen over het pand en de betrokken kandidaat-kopers op zich zal nemen. Zo kunnen verschillende juridische regels een invloed hebben op wie precies “mag” bieden. Bovendien blijven de bieders anoniem, waardoor bieders niet kunnen afspreken hoeveel ze zullen bieden. De notaris en zijn team kunnen dit allemaal tijdens het verloop van de biedingen in de gaten houden zodat jij op beide oren kan slapen.

Bij een onderhandse verkoop gebeuren een groot deel van de opzoekingen en de voorbereiding van het dossier na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Bij Biddit is dat net andersom: de voorbereiding van het dossier, met de nodige opzoekingen over het pand gebeuren vóór de biedingen. Eenmaal geboden moet de hoogste bieder binnen een termijn van zes weken de prijs betalen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/je-pand-openbaar-verkopen-via-biddit-dit-moet-je-weten-voor-je-de-stap-zet Tue, 10 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Investeren in de woning van je samenwonende partner? Maak uitdrukkelijke afspraken en bewaar ze in Izimi.]]>

Vaak stappen partners samen in een verbouwingsavontuur. Ook wanneer de woning slechts eigendom is van één van de partners. En juist daar kan het schoentje serieus knellen. Investeren in de woning van je samenwonende partner brengt risico’s mee. Je denkt dus best na over de gemaakte kosten en vergoedingen ingeval van breuk. Uitdrukkelijke afspraken maken via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning kan jou en je partner bij een breuk veel bittere discussies over kosten besparen. Romantisch is het niet, maar slim is het wel.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/investeren-in-de-woning-van-je-samenwonende-partner-maak-uitdrukkelijke-afspraken-en-bewaar-ze-in-izimi Thu, 05 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Kan je een kind onterven? Ontdek het antwoord het in onze nieuwe notaristip]]> In België kun je een kind niet volledig onterven. Je kan wel in een testament bepalen dat je kind onterfd moet worden, maar volgens de wet heeft elk kind recht op een minimumdeel van de nalatenschap, de zogenaamde "reserve". Deze reserve bedraagt de helft van de nalatenschap, verdeeld over alle kinderen samen. Je kind zal dus altijd zijn minimum erfdeel kunnen opeisen via de rechtbank.

De rest van het vermogen, het "beschikbare deel", kun je vrij toewijzen in een testament. Wil je hierover meer weten of advies op maat? Raadpleeg je notaris!

Bekijk alvast de volledige uitleg in onze nieuwe notaristip. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/kan-je-een-kind-onterven-ontdek-het-antwoord-het-in-onze-nieuwe-notaristip Mon, 02 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[18% meer schenkingen in de eerste negen maanden van 2024]]>

Het schenken van huizen, geld en beleggingen zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In de eerste negen maanden van dit jaar registreerden de notariskantoren 35.645 schenkingen, zo’n 18% meer dan in dezelfde periode in 2023. Het ging om 24.721 vastgoedschenkingen en 10.924 roerende schenkingen via notariële akte.

Schenkingen vooral populair in Vlaanderen
Het merendeel van de schenkingen gebeurde in Vlaanderen: zo’n 68% van de onroerende schenkingen en 65% van de roerende schenkingen.
Notaris Helena Verwimp, woordvoerder van Notaris.be: “Het lijkt erop dat Vlamingen meer op voorhand nadenken en actie ondernemen om hun nalatenschap te regelen. Ook het aantal testamenten, erfovereenkomsten en aanpassingen van huwelijkscontracten ligt hoger in Vlaanderen in vergelijking met de andere regio’s.”

Instrument om aan successieplanning te doen
Notaris Helena Verwimp: “Schenkingen gebeuren vaak in het kader van successieplanning. Fiscaliteit speelt daarbij een rol, want de schenkbelasting is doorgaans minder hoog dan de erfbelasting. Maar mensen schenken ook om persoonlijke redenen: op voorhand een en ander duidelijk regelen onder begeleiding van een notaris zorgt voor gemoedsrust.”

Is schenken altijd een goed idee?
Of schenken al dan niet aan te raden is, verschilt dossier per dossier, klinkt het bij de notarissen. Schenken zonder een financiële buffer is geen goed idee. Wie bijvoorbeeld zijn woning schenkt aan zijn kinderen, moet ervoor zorgen dat er later voldoende middelen zijn om o.a. eventuele medische kosten of het verblijf in een rusthuis te betalen. Wie een schenking overweegt, laat zich dus best goed adviseren. Zo kan de notaris bepaalde clausules voorzien die een beschermend effect hebben.

Nieuwe Vlaams regelgeving op komst voor roerende schenkingen
Geld schenken aan kinderen kan in Vlaanderen aan een vast tarief van 3%. Bankgiften zijn in de praktijk populair omdat ze niet verplicht moeten geregistreerd worden en dus onbelast kunnen gebeuren. Tegelijkertijd is er een belangrijk risico aan verbonden. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘verdachte periode’. Om volledig komaf te maken met de fiscus moet je drie jaar blijven leven. Sterf je binnen de drie jaar na de schenking, dan wordt de waarde van de schenking meegerekend bij het belastbaar erfdeel. Je betaalt dan erfbelasting op de schenking, wat wel eens duurder zou kunnen uitvallen. 
De Vlaamse Regering heeft aangekondigd dat de verdachte periode vanaf 1 januari 2025 wordt opgetrokken naar 5 jaar. Om alle risico’s te vermijden, is het registreren van een schenking extra aan te raden.

Hoe oud zijn de schenkers en zij die de schenking ontvangen?
Voor de eerste keer keek Fednot ook naar de gemiddelde leeftijd van de schenkers en van wie de schenking ontvangt.
Een groot deel van de schenkers wacht lang om tot actie over te gaan: in de eerste negen maanden van 2024 was de schenker van roerende goederen in Vlaanderen gemiddeld 77 jaar oud, de schenker van vastgoed was gemiddeld 72 jaar oud. Wie een roerende schenking via notariële akte ontving, was gemiddeld net geen 49 jaar oud. Voor een onroerende schenking ging het om 43,5 jaar.
Notaris Helena Verwimp: “De Vlaming is terecht voorzichtig. Pas wanneer hij of zij zeker weet dat er voldoende financiële middelen zijn, zal er geschonken worden. De toenemende kosten qua  levensonderhoud en van rust- en verzorgingscentra spelen zeker mee.”

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/18-meer-schenkingen-in-de-eerste-negen-maanden-van-2024 Fri, 29 Nov 2024 00:00:00 +0100