Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://www.notaris.be/nouveautes/rss Fri, 20 Dec 2024 06:16:00 +0100 <![CDATA[De meest gestelde vragen over de zorgvolmacht]]> De zorgvolmacht bestaat ondertussen tien jaar. Dit praktische instrument, vaak omschreven als een juridische 'parachute', heeft al vele mensen geholpen om het toekomstig beheer van hun goederen te organiseren. Wat vragen mensen het vaakst aan notarissen over de zorgvolmacht? Notaris Anne-Sophie Willems licht het antwoord toe.

Dat bepaal je zelf. Anders dan een gewone volmacht kan een zorgvolmacht ook uitwerking krijgen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Hiervoor moet de zorgvolmacht wel geregistreerd zijn in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL).

“Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van je handelingen niet meer kunt inschatten, bijvoorbeeld door dementie of een coma,” legt een notaris Anne-Sophie Willems uit. Vaak wordt deze toestand vastgesteld door een of meerdere onafhankelijke artsen. Je kunt er ook voor kiezen om de zorgvolmacht onmiddellijk te laten gelden. Dit kan handig zijn om je naasten al eerder ondersteuning te laten bieden.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/de-meest-gestelde-vragen-over-de-zorgvolmacht Thu, 19 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Geschenk... of schenking? ]]> De feestdagen staan voor de deur. Iedereen denkt dan wel eens aan cadeautjes. Maar wat als je als ouder de feestdagen gebruikt om net wat meer te geven dan anders? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een ‘geschenk’ en een ‘schenking’?

De begrippen “geschenk” en “schenking” klinken gelijkaardig. Nochtans is er, fiscaal gezien, een groot verschil tussen beide: een schenking wordt belast en een gelegenheidsgeschenk of een cadeau niet. Een aanzienlijk gevolg waar vrijgevige ouders tijdens de feestdagen best rekening mee houden. Er bestaan geen wettelijke regels om het onderscheid te maken, maar wel een paar vuistregels.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/geschenk-of-schenking Wed, 18 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een oude stookolietank die lekt: wat zijn de (toekomstige) regels?]]> Een lekkende stookolietank is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan voor de eigenaar ook hoge saneringskosten met zich meebrengen. In sommige gevallen moet de stookolietank definitief buiten gebruik worden gesteld. In Vlaanderen gelden hiervoor specifieke regels, zowel voor particuliere als professionele stookolietanks. Vanaf 1 januari 2025 zijn er een paar nieuwigheden voor wie geconfronteerd wordt met een lekkende stookolietank.

De wet bepaalt dat een tank onmiddellijk buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd bij verontreiniging of lekkage. Vanaf 1 januari 2025 zijn particulieren ook verplicht om de tank te reinigen.

Wie vandaag te maken krijgt met een lekkende stookolietank, kan de buitengebruikstelling enkele dagen uitstellen in de periode van november tot maart. Dit biedt tijd om een alternatieve verwarmingsbron te vinden. Deze uitstelmogelijkheid vervalt echter in de toekomst: vanaf 1 januari 2025 moet de buitengebruikstelling onmiddellijk plaatsvinden.

Vanaf volgend jaar geldt bovendien een duidelijke termijn voor het ledigen en reinigen van de tank in geval van buitengebruikstelling: de eigenaar krijgt hiervoor 36 maanden de tijd.

De verwijdering van de tank gebeurt door een erkende technicus. Voor bovengrondse tanks is verwijdering niet verplicht, maar voor ondergrondse tanks is dat wel het geval. Als het niet mogelijk is om een ondergrondse tank te verwijderen (bijvoorbeeld omdat dit de stabiliteit van het gebouw in gevaar zou brengen), mag de tank worden opgevuld met inert materiaal. Vanaf 1 januari 2025 moet de technicus op zijn attest vermelden waarom verwijdering niet mogelijk was.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/een-oude-stookolietank-die-lekt-wat-zijn-de-toekomstige-regels Wed, 11 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Je pand openbaar verkopen via Biddit: dit moet je weten voor je de stap zet]]> We spreken vaak over het kopen van een woning als een belangrijk sleutelmoment, maar ook de verkoop van een pand is een belangrijk juridisch – en vaak ook emotioneel – geladen moment. Kiezen voor een verkoop via een online openbare verkoop met Biddit heeft een aantal belangrijke troeven, maar ook een paar aandachtspunten.

Hoe weet je wat de waarde is van je te verkopen pand? Niet altijd een gemakkelijke vraag als je niet helemaal vertrouwd bent met de vastgoedmarkt. Nog minder gemakkelijk als de verkoop gebeurt in het kader van een pijnlijke gebeurtenis zoals een echtscheiding of een overlijden. Biddit laat verkopers toe om hun pand te verkopen tegen de hoogst geboden prijs. De markt bepaalt met andere woorden de prijs, wat alles objectiever maakt. Bovendien blijf je als verkoper anoniem.

De verkoop wordt geleid door een notaris, die een onpartijdige speler is voor zowel de verkoper als de koper. Als er meerdere verkopers zijn bij een pand kan dit gemoedsrust geven. Denk bv. aan broers en zussen die een pand moeten verkopen in het kader van een erfenis en geen zin hebben in discussies over de verkoopprijs.

De notaris is niet alleen een expert in vastgoed die je zal begeleiden bij het zoeken naar de juiste instelprijs (de ‘instelprijs’ is de startprijs bij de aanvang van het bieden). Hij is bovenal een juridisch expert die alle nodige opzoekingen over het pand en de betrokken kandidaat-kopers op zich zal nemen. Zo kunnen verschillende juridische regels een invloed hebben op wie precies “mag” bieden. Bovendien blijven de bieders anoniem, waardoor bieders niet kunnen afspreken hoeveel ze zullen bieden. De notaris en zijn team kunnen dit allemaal tijdens het verloop van de biedingen in de gaten houden zodat jij op beide oren kan slapen.

Bij een onderhandse verkoop gebeuren een groot deel van de opzoekingen en de voorbereiding van het dossier na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Bij Biddit is dat net andersom: de voorbereiding van het dossier, met de nodige opzoekingen over het pand gebeuren vóór de biedingen. Eenmaal geboden moet de hoogste bieder binnen een termijn van zes weken de prijs betalen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/je-pand-openbaar-verkopen-via-biddit-dit-moet-je-weten-voor-je-de-stap-zet Tue, 10 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Investeren in de woning van je samenwonende partner? Maak uitdrukkelijke afspraken en bewaar ze in Izimi.]]>

Vaak stappen partners samen in een verbouwingsavontuur. Ook wanneer de woning slechts eigendom is van één van de partners. En juist daar kan het schoentje serieus knellen. Investeren in de woning van je samenwonende partner brengt risico’s mee. Je denkt dus best na over de gemaakte kosten en vergoedingen ingeval van breuk. Uitdrukkelijke afspraken maken via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning kan jou en je partner bij een breuk veel bittere discussies over kosten besparen. Romantisch is het niet, maar slim is het wel.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/investeren-in-de-woning-van-je-samenwonende-partner-maak-uitdrukkelijke-afspraken-en-bewaar-ze-in-izimi Thu, 05 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Kan je een kind onterven? Ontdek het antwoord het in onze nieuwe notaristip]]> In België kun je een kind niet volledig onterven. Je kan wel in een testament bepalen dat je kind onterfd moet worden, maar volgens de wet heeft elk kind recht op een minimumdeel van de nalatenschap, de zogenaamde "reserve". Deze reserve bedraagt de helft van de nalatenschap, verdeeld over alle kinderen samen. Je kind zal dus altijd zijn minimum erfdeel kunnen opeisen via de rechtbank.

De rest van het vermogen, het "beschikbare deel", kun je vrij toewijzen in een testament. Wil je hierover meer weten of advies op maat? Raadpleeg je notaris!

Bekijk alvast de volledige uitleg in onze nieuwe notaristip. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/kan-je-een-kind-onterven-ontdek-het-antwoord-het-in-onze-nieuwe-notaristip Mon, 02 Dec 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[18% meer schenkingen in de eerste negen maanden van 2024]]>

Het schenken van huizen, geld en beleggingen zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In de eerste negen maanden van dit jaar registreerden de notariskantoren 35.645 schenkingen, zo’n 18% meer dan in dezelfde periode in 2023. Het ging om 24.721 vastgoedschenkingen en 10.924 roerende schenkingen via notariële akte.

Schenkingen vooral populair in Vlaanderen
Het merendeel van de schenkingen gebeurde in Vlaanderen: zo’n 68% van de onroerende schenkingen en 65% van de roerende schenkingen.
Notaris Helena Verwimp, woordvoerder van Notaris.be: “Het lijkt erop dat Vlamingen meer op voorhand nadenken en actie ondernemen om hun nalatenschap te regelen. Ook het aantal testamenten, erfovereenkomsten en aanpassingen van huwelijkscontracten ligt hoger in Vlaanderen in vergelijking met de andere regio’s.”

Instrument om aan successieplanning te doen
Notaris Helena Verwimp: “Schenkingen gebeuren vaak in het kader van successieplanning. Fiscaliteit speelt daarbij een rol, want de schenkbelasting is doorgaans minder hoog dan de erfbelasting. Maar mensen schenken ook om persoonlijke redenen: op voorhand een en ander duidelijk regelen onder begeleiding van een notaris zorgt voor gemoedsrust.”

Is schenken altijd een goed idee?
Of schenken al dan niet aan te raden is, verschilt dossier per dossier, klinkt het bij de notarissen. Schenken zonder een financiële buffer is geen goed idee. Wie bijvoorbeeld zijn woning schenkt aan zijn kinderen, moet ervoor zorgen dat er later voldoende middelen zijn om o.a. eventuele medische kosten of het verblijf in een rusthuis te betalen. Wie een schenking overweegt, laat zich dus best goed adviseren. Zo kan de notaris bepaalde clausules voorzien die een beschermend effect hebben.

Nieuwe Vlaams regelgeving op komst voor roerende schenkingen
Geld schenken aan kinderen kan in Vlaanderen aan een vast tarief van 3%. Bankgiften zijn in de praktijk populair omdat ze niet verplicht moeten geregistreerd worden en dus onbelast kunnen gebeuren. Tegelijkertijd is er een belangrijk risico aan verbonden. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘verdachte periode’. Om volledig komaf te maken met de fiscus moet je drie jaar blijven leven. Sterf je binnen de drie jaar na de schenking, dan wordt de waarde van de schenking meegerekend bij het belastbaar erfdeel. Je betaalt dan erfbelasting op de schenking, wat wel eens duurder zou kunnen uitvallen. 
De Vlaamse Regering heeft aangekondigd dat de verdachte periode vanaf 1 januari 2025 wordt opgetrokken naar 5 jaar. Om alle risico’s te vermijden, is het registreren van een schenking extra aan te raden.

Hoe oud zijn de schenkers en zij die de schenking ontvangen?
Voor de eerste keer keek Fednot ook naar de gemiddelde leeftijd van de schenkers en van wie de schenking ontvangt.
Een groot deel van de schenkers wacht lang om tot actie over te gaan: in de eerste negen maanden van 2024 was de schenker van roerende goederen in Vlaanderen gemiddeld 77 jaar oud, de schenker van vastgoed was gemiddeld 72 jaar oud. Wie een roerende schenking via notariële akte ontving, was gemiddeld net geen 49 jaar oud. Voor een onroerende schenking ging het om 43,5 jaar.
Notaris Helena Verwimp: “De Vlaming is terecht voorzichtig. Pas wanneer hij of zij zeker weet dat er voldoende financiële middelen zijn, zal er geschonken worden. De toenemende kosten qua  levensonderhoud en van rust- en verzorgingscentra spelen zeker mee.”

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/18-meer-schenkingen-in-de-eerste-negen-maanden-van-2024 Fri, 29 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Cyberveiligheid begint bij jou: ontdek onze handige tips]]> We leven in een steeds groter wordende digitale wereld. Online zaken regelen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat biedt veel voordelen, maar helaas ook enkele risico's. Cyberaanvallen en phishing liggen altijd op de loer. Laat cybercrime geen kans en volg deze nuttige tips om jezelf te beschermen.

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij fraudeurs proberen persoonlijke of financiële gegevens te stelen, zoals wachtwoorden, bankgegevens of identiteitsinformatie. Dit doen ze door zich voor te doen als een betrouwbare instantie, zoals een bank, een overheidsdienst of een bekende website. Meestal gebeurt dit via e-mails, sms’jes of nepwebsites die professioneel en geloofwaardig lijken. De oplichting kan ook gebeuren via telefonische of stemoproepen (vishing). Helaas kan iedereen slachtoffer worden van phishing.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/cyberveiligheid-begint-bij-jou-ontdek-onze-handige-tips Thu, 28 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een gezinswoning kopen in Wallonië? Nieuwe registratierechten op komst]]> In het Waals Gewest worden belangrijke wijzigingen verwacht voor wie een gezinswoning wil kopen. Het registratietarief voor de aankoop van een gezinswoning zou dalen van 12,5% naar 3%, voor aankopen waarvan de akte wordt verleden vanaf 1 januari 2025. Een ontwerp van decreet in die zin is inmiddels goedgekeurd. Naast de verlaging van het registratietarief heeft het Waals Gewest ook de afschaffing van de ‘cheque-habitat’, het abattement en het verlaagde tarief voor bescheiden woningen, aangekondigd.

De verlaging geldt voor de aankoop van elk onroerend goed dat als gezinswoning zal dienen. Dit omvat huizen en appartementen, maar ook woningen in aanbouw of op plan en bouwgronden waarop een gezinswoning gebouwd zal worden.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/een-gezinswoning-kopen-in-wallonie-nieuwe-registratierechten-op-komst Tue, 26 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Het renteloos renovatiekrediet verdwijnt vanaf 1 januari 2025: Waarom de akte verlijden in 2024 nog steeds interessant kan zijn]]> 1 januari 2025 is een belangrijke datum in de vastgoedwereld. Vanaf die dag geldt in Vlaanderen een verlaagd registratietarief van 2% voor de aankoop van een gezinswoning. Maar let op: vanaf dezelfde datum verdwijnt ook het renteloos renovatiekrediet. Wat betekent dat concreet voor jou?

Na een lange zoektocht heb je eindelijk jouw droomwoning gevonden. Je bent klaar om renovatiewerken uit te voeren en hebt gehoord dat de bank je, naast een hypothecair krediet, ook een renteloos renovatiekrediet kan aanbieden.

Dit krediet is bedoeld voor kopers van woningen of appartementen met een slechte energieprestatie (label E of F). Als je het pand binnen vijf jaar energetisch renoveert, kan de bank een renovatiekrediet toestaan met een rentesubsidie, wat betekent dat je een lagere rente betaalt dan de marktrente. Dat is een mooie financiële meevaller, want renoveren kost doorgaans flink wat geld.

Er is echter een belangrijke deadline: het renteloos renovatiekrediet is enkel beschikbaar voor aankopen waarvan de akte voor 1 januari 2025 wordt verleden. Als je hierop wil inzetten, moet je dus snel handelen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/het-renteloos-renovatiekrediet-verdwijnt-vanaf-1-januari-2025-waarom-de-akte-verlijden-in-2024-nog-steeds-interessant-kan-zijn Tue, 19 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Geld geven aan je kind: hoe pak je dat aan? ]]> Wist je dat de ‘verdachte periode’ bij ongeregistreerde schenkingen binnenkort verlengd wordt van 3 naar 5 jaar? Maar wat houdt dit precies in, en waarom is voorzichtigheid bij een bankgift zo belangrijk? Wij leggen het uit aan de hand van onze nieuwste notaristip. 

De verlenging van de verdachte periode is een punt van het Vlaams Regeerakkoord. Opgelet, er bestaat hierover nog geen regelgeving. Hou Notaris.be voor alle updates over toekomstige regelgeving. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/geld-geven-aan-je-kind-hoe-pak-je-dat-aan Mon, 18 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[De ‘verdachte periode’ bij niet-geregistreerde roerende schenkingen: wat is dat juist?]]> Schenken is een mooie manier om iemand bij leven een financieel duwtje in de rug te geven. Bankgiften, bijvoorbeeld, zijn in de praktijk populair omdat ze niet verplicht moeten geregistreerd worden en dus onbelast kunnen gebeuren. Maar tegelijkertijd gaan zulke schenkingen wel gepaard met een belangrijk risico. Dat heeft allemaal te maken met de ‘verdachte periode’. Precies deze regel wordt onder de loep genomen door het Vlaams Regeerakkoord. Een woordje uitleg.

Op schenkingen betaal je in principe schenkbelasting. Je moet een onderscheid maken tussen onroerende schenkingen (bv. de schenking van een huis), die belast worden aan specifieke progressieve schenkingstarieven, en roerende schenkingen (bv. de schenking van geld, juwelen of aandelen), die belast worden aan vlakke tarieven. Tussen partners en in rechte lijn (dus bv. van ouder tot kind, grootouders aan kleinkinderen…) bedraagt het tarief van de roerende schenkingen in  Vlaanderen 3%. Schenk je in Vlaanderen aan iemand anders dan ‘in rechte lijn’ of tussen partners, dan betaal je daar het vlak tarief van 7% op.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/de-verdachte-periode-bij-niet-geregistreerde-roerende-schenkingen-wat-is-dat-juist Tue, 12 Nov 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[What’s in a name: 3x co-ouderschap uitgelegd]]> Gezags co-ouderschap: de regel

Van je partner kan je scheiden, maar een vader of een moeder ben je voor een leven. Ook bij een relatie-breuk behoudt elke ouder zijn ouderlijk gezag. Met ouderlijk gezag bedoelen we het recht om beslissingen te nemen over het kind. Denk maar aan zijn huisvesting, zijn opleiding, opvoeding, zijn gezondheid…

Daarnaast valt ook het beheer van de goederen van het kind en de vertegenwoordiging van het kind onder het ouderlijk gezag. De bedoeling van de wetgever is duidelijk: ook na een relatiebreuk nemen de ouders samen beslissingen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/whats-in-a-name-3x-co-ouderschap-uitgelegd Wed, 30 Oct 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwe tips van notarissen op TikTok]]>

Wist je dat een notaris je helpt bij de grootste momenten in je leven? Of je nu een huis koopt, trouwt, erft, of helaas uit elkaar gaat: een notaris heeft tips die iedereen goed kan gebruiken. Daarom vind je Notaris.be nu ook op TikTok! Daar delen we handige weetjes en slimme adviezen die je leven net wat makkelijker maken. Zin om je kennis bij te spijkeren? Check dan zeker ons TikTok-kanaal @notaris.be!

 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/nieuwe-tips-van-notarissen-op-tiktok Mon, 28 Oct 2024 00:00:00 +0100
<![CDATA[Meer mogelijkheden voor de laatste wilsbeschikking bij de gemeente]]> Burgers hebben de mogelijkheid om bij leven na te denken over zaken zoals hun begraafplaats, crematie of lijkbezorging. Voorkeuren en richtlijnen over deze onderwerpen kunnen worden vastgelegd in een zogenaamde 'laatste wilsbeschikking'. Deze schriftelijke verklaring moet vervolgens worden overhandigd aan de dienst Burgerzaken van de gemeente. Bij elk overlijden controleert de gemeente of de overledene een laatste wilsbeschikking heeft ingediend.

Er bestaan regels over hoe iemand begraven kan worden of hoe en waar de as van een overledene wordt uitgestrooid. Deze regels worden bepaald door een Vlaams decreet en besluiten en worden per gemeente verder uitgewerkt in gemeentelijke reglementen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/meer-mogelijkheden-voor-de-laatste-wilsbeschikking-bij-de-gemeente Wed, 23 Oct 2024 00:00:00 +0200
<![CDATA[Betrouwbare informatie over goede doelen via Because.eu]]> Wil je iets doen voor een goed doel, maar weet je niet waar te beginnen?

Because is een platform van de Koning Boudewijnstichting, een onafhankelijke stichting van openbaar nut. Het fungeert als het meest volledige en betrouwbare portaal voor de social profit sector in België. De databank biedt gratis, heldere, nauwkeurige en eenvoudig toegankelijke informatie over meer dan 30.000 organisaties in België, gebaseerd op officiële bronnen en automatisch bijgewerkt.

Op because vind je informatie, statistieken en nieuws over Belgische goede doelen. Goede doelen kunnen gratis hun profiel toevoegen aan onze databank.

Dankzij Because krijg je als vrijwilliger of potentiële donateur een overzicht van alle informatie die je nodig hebt over de goede doelen die belangrijk voor jou zijn. 

Benieuwd? Aarzel niet om een kijkje te nemen op Because.be 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/betrouwbare-informatie-over-goede-doelen-via-because-eu Tue, 22 Oct 2024 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoed in de eerste negen maanden van 2024: de markt herstelt zich langzaam]]> Ontdek onze Vastgoedbarometer

In de eerste negen maanden van 2024 waren er in ons land -1,2% minder verkopen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De gemiddelde prijs van een huis steeg met +2,1% naar 329.468 euro. Een appartement kostte gemiddeld 268.709 euro, een stijging van +1,5% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2023. Het aandeel jonge kopers bedroeg in de eerste negen maanden van dit jaar 29%. Begin dit jaar bedroeg hun aandeel slechts 27,1%.

Aantal verkopen daalt lichtjes: -1,2% in België, -0,7% in Vlaanderen
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “In de eerste negen maanden van 2024 waren er in ons land -1,2% minder verkopen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. In Vlaanderen en Brussel was de daling beperkt: -0,7% en -0,4%. In Wallonië ging het om -2,4%, wellicht een gevolg van de aangekondigde verlaging van de registratiebelasting.”
Toch is de vastgoedmarkt aan een duidelijke inhaalbeweging bezig: in de eerste drie maanden van 2024 waren er nog -7,3% minder verkopen in België in vergelijking met dezelfde periode in 2023. In Vlaanderen ging het toen om een daling van -8,8%. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er in ons land -3,9% minder verkopen, in Vlaanderen -4,2%.

Aantal verkopen in de Vlaamse provincies
Het aantal verkopen daalde in alle Vlaamse provincies, behalve in Oost-Vlaanderen. Daar steeg het aantal verkopen lichtjes in vergelijking met vorig jaar: +0,7%. In de provincie Antwerpen daalde het aantal verkopen het meest (-1,3%), in Limburg was de daling het kleinst (-0,8%). In Vlaams-Brabant ging het om -1,0%, in West-Vlaanderen om -1,2%.

Gemiddelde prijs van een huis in België: 329.468 euro (+2,1% t.o.v. 2023)
Een huis in ons land kostte in de eerste negen maanden van 2024 gemiddeld 329.468 euro, een prijsstijging van +2,1% in vergelijking met het jaargemiddelde in 2023. Rekening houdend met het verschil qua inflatie tussen de eerste negen maanden van 2024 en het jaar 2023 ging het om een prijsdaling van -0,8%.

Huis werd goedkoper in Brussel
Notaris Bart van Opstal: “In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een huis in de eerste negen maanden van 2024 met +1,8% tot 365.206 euro. Rekening houdend met het verschil in inflatie daalde de prijs met -1,1%.”
Opvallend: in Brussel daalde de huizenprijs ook zonder rekening te houden met de inflatie, met  -1,4% naar een gemiddelde prijs van 554.677 euro.
In Wallonië bleef de huizenprijs zo goed als stabiel: 242.679 euro, +0,8% in vergelijking met 2023, zonder rekening te houden met de inflatie.

Huizen in de Vlaamse provincies
De gemiddelde prijs van een huis zat in alle Vlaamse provincies in de lift, indien we geen rekening houden met de inflatie. In Limburg was de prijsstijging het grootst: +4,9% naar een gemiddelde prijs van 323.089 euro. Daarmee bleef Limburg de goedkoopste Vlaamse provincie.
In Vlaams-Brabant was een huis kopen het duurst: de gemiddelde prijs bedroeg er 422.635 euro, een prijsstijging van +0,6% in vergelijking met 2023.
In de provincie Antwerpen kostte een huis gemiddeld 393.696 euro (+2,3% in vergelijking met 2023). In Oost-Vlaanderen klokte de prijs af op 348.944 euro (+1,8%). In West-Vlaanderen steeg de huizenprijs met +1,0%, naar een gemiddelde prijs van 325.263 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement in België: 268.709 euro (+1,5% t.o.v. 2023)
Een appartement in ons land kostte in de eerste negen maanden van 2024 gemiddeld 268.709 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2023 ging het om een prijsstijging van +1,5%, zonder rekening te houden met de inflatie.

Appartementen in de regio’s
In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een appartement met +1,1% naar een gemiddelde prijs van 279.611 euro. Rekening houdend met de inflatie ging het om een prijsdaling van -1,8%.
In Brussel steeg de prijs met +2,8% tot 288.428 euro. In Wallonië was er dan weer een lichte daling:
-0,8% zelfs zonder rekening te houden met de inflatie. Een appartement kostte er gemiddeld 197.572 euro.

Appartementen in de Vlaamse provincies
In de eerste negen maanden van 2024 steeg de prijs van een appartement in elke Vlaamse provincie, behalve in Oost-Vlaanderen. Daar daalde de prijs, voor inflatie, met -1,2% naar 274.780 euro. De grootste prijsstijging was er in Limburg: +3,8% tot een gemiddelde prijs van 255.314 euro. De prijs steeg het minst in de provincie Antwerpen: +0,3% tot 266.364 euro.

Appartementen: nieuwbouw versus bestaand vastgoed
In de eerste negen maanden van 2024 was welgeteld 10% van de verkochte appartementen een nieuwbouwappartement.
Notaris Bart van Opstal: “Het aandeel nieuwappartementen is opnieuw kleiner geworden. In 2023 ging het om 14,8%, in 2019 ging het nog om 22,1%.”
In België kostte een nieuwbouwappartement in de eerste negen maanden van dit jaar gemiddeld 334.336 euro, +2,6% meer dan in 2023. Een bestaand appartement kostte gemiddeld 261.812 euro, +2,6% in vergelijking met 2023.
In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste negen maanden van 2024 gemiddeld 355.428 euro voor een nieuwbouwappartement, een prijsstijging van +3,5% in vergelijking met 2023. Een bestaand appartement kostte gemiddeld 269.633 euro (+2,4%).
Van de 100 verkochte nieuwbouwappartementen waren er 74 gelegen in Vlaanderen, 21 in Wallonië en 5 in Brussel.

Gemiddelde leeftijd koper
Wie in de eerste negen maanden van 2024 vastgoed kocht in ons land, was gemiddeld 39,2 jaar oud. In Vlaanderen was een koper gemiddeld 39,1 aar oud. In West-Vlaanderen was een koper wat ouder: gemiddeld 41 jaar oud. In Oost-Vlaanderen en Antwerpen lag de gemiddelde leeftijd het laagst: 38 jaar.

Aandeel jonge kopers in de lift
In de eerste negen maanden van 2024 was 29% van de kopers in ons land 30 jaar of jonger.
Notaris Bart van Opstal: “Hun aandeel steeg in vergelijking met de vorige trimesters: in de eerste drie maanden van 2024 bedroeg hun aandeel 27,1%. In de eerste jaarhelft ging het om 28,3%.”
In Vlaanderen bedroeg het aandeel jonge kopers in de eerste negen maanden van het jaar 30,2%. In Wallonië ging het om 28,4%, in Brussel om 20,8%.
Notaris Bart van Opstal: “Jonge kopers waren vooral actief in Oost-Vlaanderen (hun aandeel bedroeg er 32,6%), Limburg (32,4%) en Antwerpen (31,9%). In de provincies Vlaams- en Waals-Brabant was het aandeel jonge kopers het kleinst: 24,1% en 18,8%.”  
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/vastgoed-in-de-eerste-negen-maanden-van-2024-de-markt-herstelt-zich-langzaam Wed, 16 Oct 2024 00:00:00 +0200
<![CDATA[Schenkingen en legaten aan woonzorgcentra: Grondwettelijk Hof versterkt bescherming van bewoners]]> Het Grondwettelijk Hof heeft op 3 oktober 2024 geoordeeld dat het niet redelijk is dat het verbod op het ontvangen van schenkingen en legaten van bewoners van een woonzorgcentrum alleen geldt voor beheerders en personeelsleden, maar niet voor het woonzorgcentrum zelf.

Dit arrest heeft als doel bewoners van woonzorgcentra beter te beschermen tegen mogelijke misbruiken in het kader van een zorgrelatie. De wet bevat al een verbod voor bepaalde personen, zoals artsen of verzorgers, om schenkingen of legaten te ontvangen van mensen aan wie ze zorg verlenen, om misbruik te voorkomen. Dit gold ook voor personeel van woonzorgcentra, maar niet voor de instellingen zelf.

Het Hof stelt dat rechtspersonen, zoals woonzorgcentra, door hun vertegenwoordigers ook voordeel kunnen halen uit zorgrelaties, wat misbruik in de hand kan werken. Daarom is het volgens het Hof noodzakelijk dat het verbod ook wordt uitgebreid naar de instellingen zelf.

Met dit arrest wordt beoogd bewoners van woonzorgcentra te beschermen tegen mogelijk misbruik door de woonzorgcentra, niet alleen door de medewerkers, maar ook door de instellingen als rechtspersonen. Dit belangrijk arrest betekent met andere woorden een grotere bescherming voor kwetsbare personen in woonzorgcentra.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/schenkingen-en-legaten-aan-woonzorgcentra-grondwettelijk-hof-versterkt-bescherming-van-bewoners Wed, 09 Oct 2024 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vlaams Regeerakkoord 2024: wat betekent dit voor jou?]]> Het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord is er! Wat zijn de krijtlijnen voor de komende jaren? Notaris.be geeft je een overzicht. Opgelet: deze punten moeten uiteraard stuk voor stuk nog omgezet worden in regelgeving.

  • Het verkooprecht wordt hervormd: wie zijn notariële akte laat verlijden vanaf 1 januari 2025, mag voor de aankoop van zijn enige en eigen woning rekenen op een verlaagd tarief van 2% (in plaats van 3%). Een voorbeeld: koop je vandaag een gezinswoning van 350.000 euro, dan betaal je 10.500 euro. Voor aankopen vanaf 1 januari 2025 wordt dat 7.000 euro.
  • Er komt een Vlaamse woonwaarborg, zodat eerste kopers sneller eigenaar kunnen worden van hun eigen woning.
  • De renovatieplicht wordt beperkt tot het huidige niveau van label D. Daar blijft het voorlopig ook bij: de regel dat de renovatieplicht met de jaren verstrengt, wordt afgeschaft.
  • De termijn om de renovatieplicht uit te voeren en – in geval van een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) – de nodige bewijsstukken aan te leveren, wordt verhoogd naar 6 jaar.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/vlaams-regeerakkoord-2024-wat-betekent-dit-voor-jou Wed, 02 Oct 2024 00:00:00 +0200
<![CDATA[Nieuwe site StartMySuccession ondersteunt burgers die geconfronteerd worden met een overlijden]]>

Een overlijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis. Naast alle emoties, komt er ook flink wat administratieve rompslomp bij kijken. Om burgers op weg te helpen, lanceren de notarissen vandaag een nieuwe site met praktische info en tips.   

Overzicht van wat je moet regelen bij een overlijden
StartMySuccession.be heeft een andere insteek dan Notaris.be. Deze laatste biedt een brede waaier aan juridische informatie over sleutelmomenten zoals een huwelijk, de aankoop van een woning of het oprichten van een onderneming. Vaak complexe zaken waarvan de regelgeving constant evolueert.  
Notaris Anne Wuilquot, voorzitter van de Federatie van het Notariaat: “StartMySuccession is een meer praktische site met to the point informatie op maat van burgers die - op een pijnlijk moment - administratief gezien het bos door de bomen niet meer zien.”
De site bevat o.a. een overzicht van wat je te doen staat bij het overlijden van een naaste: wat moet je zeker regelen in de eerste dagen, weken en maanden, welke documenten moet je verzamelen en waar kan je hiervoor terecht? Ook het eventueel weigeren van een erfenis, het deblokkeren van rekeningen en het indienen van de aangifte van nalatenschap komen in heldere taal aan bod.

Proactief luik
Hoe beter je alles bij leven regelt, hoe vlotter je toekomstige erfgenamen aan de slag kunnen. Daarom bevat StartMySuccession een overzicht van wat je allemaal kan regelen bij de notaris. Van testamenten tot erfovereenkomsten. Bovendien kan je er een handige invulbrochure Richtlijnen aan mijn naasten’ downloaden.
Jan Sap, CEO van Fednot: “Dat is een soort zakboekje waarin je tijdens je leven allerlei gegevens en wensen kan bijhouden. Zowel over je vermogen als over persoonlijke zaken. Voor je naasten zal het later een hulpmiddel zijn om je instructies en wensen uit te voeren.”
De brochure is beschikbaar in een invulbare PDF-versie die ook kan bewaard worden in de gratis Izimi-kluis van de notarissen. Via Izimi kan de brochure tijdens het leven worden gedeeld met naasten. Bij een overlijden kunnen familieleden je instructies, samen met bijvoorbeeld contracten, makkelijk terugvinden. 

Begeleiding van de notaris: online en vlakbij huis
Notaris Anne Wuilquot: “StartMySuccession is een nieuwe etappe in onze online dienstverlening. Naast Izimi zijn er de online verkopen via Biddit en het digitale effectenregister eStox voor ondernemers. Burgers en ondernemers kunnen aan de slag met onze digitale tools. Tegelijkertijd staan de notariskantoren uiteraard klaar om hen face to face te begeleiden en te adviseren. Zeker in gevoelige dossiers als nalatenschappen is een persoonlijke en menselijke dienstverlening essentieel.”        

Ontdek StartMySuccession.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nouveautes/detail/nieuwe-site-startmysuccession-ondersteunt-burgers-die-geconfronteerd-worden-met-een-overlijden Wed, 25 Sep 2024 00:00:00 +0200