Verstrengde coronamaatregelen: een akte ondertekenen bij de notaris kan nog altijd!
29 oktober 2020
Ondanks de verstrengde maatregelen kan je nog altijd een akte ondertekenen bij de notaris. Notariskantoren stellen alles in het werk om fysieke contacten tussen cliënten te beperken. Niet alleen door de sociale afstand te verzekeren, maar ook door gebruik te maken van akten per videoconferentie en digitale volmachten.
Op vrijdag 30 oktober kondigde de federale regering een verstrenging aan van de maatregelen om de exponentiële stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen.
De notarissen zijn erkend als essentieel beroep en kunnen de komende weken verder werken. Het spreekt voor zich dat de notarissen en hun medewerkers alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen als ze cliënten op kantoor ontvangen. Voor cliënten die fysieke contacten met andere personen liever zoveel mogelijk vermijden, maar een notarisakte toch willen laten doorgaan, zijn er de volgende oplossingen:
Akte per videoconferentie
Voor akten met meerdere partijen (zoals een verkoop) kan je gebruik maken van de akte per videoconferentie. Elke partij begeeft zich naar zijn notariskantoor. Zo vermijden de notarissen dat bijvoorbeeld een verkoper en een koper samen met hun respectieve notarissen in één ruimte samenkomen om de akte te ondertekenen.
De contacten tussen de notariskantoren gebeuren vervolgens via een beveiligd videoconferentiesysteem. De partijen zien en horen elkaar , terwijl ze het overlopen van de akte samen kunnen volgen op het scherm. Bovendien kunnen ze elkaar of de notarissen ‘live’ vragen stellen. De notarissen kunnen eventuele tekstcorrecties meteen tonen aan de partijen. Veilig, efficiënt én transparant.
Digitale volmacht
Zit je in quarantaine of zelfisolatie? Of wil je liever je zaken regelen van bij je thuis? De meeste akten kan je regelen via digitale weg (er geldt een uitzondering voor hoogstpersoonlijke akten, zoals een testament). Je kan digitaal een volmacht geven aan een vertrouwenspersoon of medewerker van het notariskantoor. Met zo’n volmacht ondertekent deze persoon de notariële akte in jouw plaats. Het regelen van zo’n volmacht gebeurt via een beveiligde videoconferentie met de notaris. Net zoals bij de klassieke akte, zal de notaris met jou alle punten overlopen en toelichten. Je krijgt uiteraard de kans om je vragen te stellen. Het enige wat je nodig hebt voor zo’n digitale volmacht is een laptop, een internetverbinding en een eID-kaartlezer (met je pincode). Tot eind dit jaar is het gebruik van de digitale volmacht volledig gratis.
Ontdek hier onze handige infofiche over de digitale volmacht!
Bron: Fednot