De vertrouwenspersoon in de zorgvolmacht

28 juni 2022

Iemand die het voor je opneemt wanneer jij het niet meer kan

Waarschijnlijk heb je al van de zorgvolmacht gehoord. Hiermee geef je op voorhand richtlijnen aan je naasten voor het geval je op een dag zelf geen handelingen meer kan stellen. Maar wist je dat je in zo’n zorgvolmacht een vertrouwenspersoon kan aanduiden? Dat geeft nog extra gemoedsrust. 

Een vertrouwenspersoon is de tussenpersoon tussen jou en de personen die handelingen jouw plaats stellen (vaak je partner of je kinderen). De vertrouwenspersoon beheert je goederen niet, maar kan wel bemiddelen. Heb je moeite om je in de toekomst uit te drukken, dan kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij de communicatie. Handig, want regelmatig overleg met de aangeduide lasthebbers over het beheer is sowieso verplicht.

Bovendien is de vertrouwenspersoon meteen ook de toezichthouder. Merkt hij dat de aangeduide lasthebbers hun taken niet naar behoren uitoefenen, dan kan hij in jouw belang naar de vrederechter stappen. Dat betekent voor jou een bijkomende zekerheid, want met een zorgvolmacht is er geen verplichte rechterlijke controle. Zo kan je  bepalen dat een lasthebber voor belangrijke handelingen (zoals belangrijke beleggingen of een verkoop) verplicht advies moet inwinnen of toestemming moet vragen aan de vertrouwenspersoon. 

Om discussies te vermijden, worden de bevoegdheden van de vertrouwenspersoon best nauwkeurig beschreven in de zorgvolmacht of de zorgovereenkomst. Hoewel dat niet verplicht is, kan het nuttig zijn om de aangeduide vertrouwenspersoon te betrekken bij het sluiten van een zorgvolmacht. Zo weet iedereen meteen waar hij aan toe is.

Wil je meer informatie over de zorgvolmacht? Bekijk dan onze handige brochure "De zorgvolmacht". Aarzel niet om een notariskantoor te contacteren als je vragen hebt. 

 

Bron: Fednot