6

Kan ik mijn vermogen onbeperkt wegschenken aan mijn beste vriend/vriendin of aan een goed doel?

In bepaalde gevallen wel, in de meeste gevallen niet. Welke zijn die gevallen?

Soms wel, maar meestal niet. Alles hangt af van de vraag of je 'reservataire' (lees beschermde) erfgenamen hebt. Er zijn namelijk bepaalde erfgenamen die steeds een voorbehouden erfdeel of een reserve hebben ten opzichte van de schenker. In eerste instantie zijn dat de kinderen en de overlevende echtgenoot.

Kinderen hebben steeds recht op een deel van de nalatenschap. op de helft als énig kind; 1/4de als er twee kinderen zijn, 1/6de als er drie kinderen zijn. Als algemene regel geldt dat iedereen vrij over de helft van zijn vermogen kan beschikken. De andere helft staat 'geparkeerd' voor de reservataire erfgenamen.
Ook de echtgenoot is een beschermde persoon: die heeft steeds recht op de helft van het vermogen in vruchtgebruik, en minimaal heeft de echtgenoot steeds recht op het vruchtgebruik op de gezinswoning en de erin aanwezige huisraad.

De ouders hebben geen beschermd erfdeel. Als je geen kinderen hebt, maar je ouders nog leven, dan moet je er wel mee rekening houden dat zij elk recht hebben op één/vierde deel van je vermogen. Dat is hun wettelijk erfrecht, maar je kan ze perfect 'onterven' door een testament op te stellen of meer te schenken of na te laten aan andere erfgenamen of personen.

Mensen die geen kinderen hebben of geen langstlevende huwelijkspartner kunnen wel onbeperkt schenken.