Beïnvloedt de prijs van een woning het ereloon van de notaris?

20 april 2021

Ben je op huizenjacht? Dan merk je ongetwijfeld dat de prijzen van vastgoed vandaag aan de hoge kant liggen. Toch hebben deze prijzen bitter weinig invloed op de hoogte van het ereloon van de notaris. Dit is immers vast én degressief.

De notaris werkt niet met een uurtarief. Vraagt je dossier om één of andere reden meer werk, dan betaal je daarvoor geen extra ereloon.

Het ereloon van de notaris is wettelijk bepaald

We spreken vaak van de “notariskosten”, maar dat is niet hetzelfde als het  “ereloon” van de notaris. De notariskosten slaan op alle aankoopkosten bovenop de eigenlijke prijs voor de woning.  Het belangrijkste onderdeel van de aankoopkosten zijn belastingen.

Ook het ereloon van de notaris maakt deel uit van ‘de aankoopkosten’, maar het is slechts een klein onderdeel daarvan. Het is de vaste vergoeding van de notaris voor het geleverde werk. Niet enkel van de notaris zelf, maar ook van zijn juridische medewerkers die betrokken zijn bij het aankoopdossier. Het tarief wordt berekend op de koopsom, volgens vaste percentages. De notaris kiest deze percentages niet zelf. Die zijn wettelijk verankerd in het Tariefbesluit.

De hoogte van het ereloon hangt niet af van de complexiteit van het dossier of het aantal uren dat een notariskantoor er aan besteedt. Dossiers waarbij plots problemen opduiken of die om extra opzoekingen vragen, hebben er dus geen invloed op.

Het ereloon van de notaris is “degressief”

Het ereloon is bovendien degressief. Dat wil zeggen dat het percentage kleiner wordt naarmate de koopprijs hoger is. Zo bedraagt het ereloon op een aankoop van 125.000 euro ongeveer 1,3%. Koop je een woning van 200.000 euro, dan bedraagt het ereloon ongeveer 1%. Op een aankoop van 250.000 euro bedraagt het ereloon amper 0,9% van de totale aankoopkost. De percentages voor de berekening van het ereloon dalen steeds verder tot het minimumpercentage van 0,057%. Dat is van toepassing op de schijf van de verkoopprijs boven de 250.095 euro.

De notaris mag van deze wettelijke tarieven niet afwijken. Op het ereloon betaal je wel nog btw, maar dat is een belasting die bij de overheid terecht komt.  

Waarvoor betaal je de notaris?

Het ereloon van de notaris is  vast en degressief, maar welke diensten stelt de notaris daar tegenover? De vergoeding omvat veel meer dan een vergoeding voor het opstellen van de akte. Wil je  voorafgaand advies van de notaris om je persoonlijke of familiale situatie te schetsen? Meer informatie over de juridische gevolgen van een aankoop of je lening? Dan zal de notaris je voor dat advies geen extra kosten aanrekenen. Geen uurtarief per raadpleging dus. Het advies over je aankoop  en de gevolgen daarvan hoort bij je dossier. En dit is maar goed ook, want de aankoop van een woning heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner en je gezin. Het is de taak van de notaris om als openbaar ambtenaar en juridische raadgever je te wijzen op de gevolgen van je aankoop. Zo is een extra bescherming vaak nodig. De notaris kan in jouw belang en naargelang je situatie, voorstellen om  met een zogenaamd aanwasbeding te werken, een testament op te stellen of een huwelijkscontract te sluiten.

De notaris zorgt ook voor een juridisch sluitende, en rechtsveilige akte. Hiervoor moet hij, samen met zijn medewerkers, opzoekingen doen en informatie vragen aan verschillende instanties. De notaris analyseert deze informatie. Hij werkt aan een oplossing voor de eventuele problemen die eruit blijken. Is er een bouwvergunning voor de woning verleend? Ligt de woning niet in een overstromingsgebied? Moet je bepaalde lasten, zoals een recht van doorgang, op de aangekochte grond dulden? Is er geen voorkooprecht? Heeft de verkoper nog fiscale of sociale schulden? Een notariële akte is geen kant-en-klaar document. Er gaan maanden opzoekingswerk aan vooraf. Wil je meer informatie over de taken van de notaris bij een aankoopdossier? Bekijk dan deze fiche voor een visueel overzicht. Dankzij al die controles kan je op beide oren slapen als de koopakte bij de notaris wordt verleden of getekend.

Wat we met een oubollig woord het “verlijden” van de akte noemen, is meer dan een handtekening plaatsen op een document.  Notaris licht de aankoopakte toe aan de kopers en verkoper tijdens een bespreking op kantoor, zodat iedereen 100% begrijpt wat hij op het punt staat om te ondertekenen. Je kan op dat ogenblik ook al je vragen stellen. Hoe lang deze besprekingen duren, heeft opnieuw geen invloed op het ereloon.

Het ereloon is ook een vergoeding voor de handelingen die het notariskantoor moet stellen  na de ondertekening van de akte: meldingen aan de fiscus, de syndicus, de dienst stedenbouw… de registratie van de akte en het verzenden van de akte naar het Kantoor Rechtszekerheid.

Mag je je notaris kiezen?

Iedereen is vrij om zijn notaris te kiezen. Dit geldt  niet alleen wanneer je de verkoper bent. Vaak kiezen de verkoper én de koper elk hun notaris bij een aankoop. Ook dat heeft geen effect op het verschuldigde ereloon. In dat geval wordt het ereloon  verdeeld onder de notarissen.

Zo kunnen de partijen zich laten bijstaan en informeren door de notaris bij wie ze zich het meest vertrouwd voelen.

Wil je meer informatie over de verschuldigde kosten bij je aankoopdossier? Spreek er op voorhand over met je notaris. Wil je alvast een simulatie doen, zodat je gerichter op zoek kan gaan naar een woning? Gebruik dan de rekenmodule van notaris.be.

Bron: Fednot