Een kind erkennen : wat zijn de gevolgen voor de erfenis?

28 januari 2020

Een vader kan zijn kind ook na de geboorte erkennen. Op de erkenning van een kind staat geen leeftijdslimiet. Door de erkenning van een kind ontstaat een juridische vaderschapsband. Dat heeft belangrijke gevolgen op het vlak van het erfrecht. Maar kan je een kind erkennen en toch onterven? En erft een buitenhuwelijks kind evenveel?

Gevolgen van de erkenning
Een man die een kind erkent, wordt de juridische vader van een kind. Dat kind zal dezelfde rechten krijgen als een biologisch kind. Het zal evenveel recht hebben op de erfenis. Laat je het wettelijk erfrecht spelen, dan erven de kinderen elk een evenredig deel van je erfenis.

Je kan een kind niet volledig onterven…
Belangrijk is dat kinderen, net zoals de gehuwde huwelijkspartner, door ons erfrecht extra beschermd worden. Kinderen hebben recht op een minimaal erfdeel die ze kunnen opeisen indien ze benadeeld zijn (‘de erfrechtelijke reserve’). Bv. omdat hun ouder teveel geschonken of gelegateerd heeft aan anderen. Sinds de hervorming van ons erfrecht bedraagt het totaal voorbehouden deel voor je kinderen altijd de helft van je vermogen, ongeacht het aantal kinderen. Hoe meer kinderen je hebt, hoe kleiner hun individuele reserve is. Zijn er bv. drie kinderen dan hebben ze elk recht op 1/6de van de erfenis. Zijn er vier kinderen, dan slinkt dat naar 1/8ste.

… tenzij dat het kind zelf akkoord gaat met de onterving.
Het ‘opeisen’ van wat je minimaal moet krijgen van de erfenis noemt men de ‘vordering tot inkorting'. Het benadeeld kind heeft bij het overlijden van zijn ouder een vordering tegenover de andere erfgenamen ten belope van wat hij of zij had moeten ontvangen.

Is een kind zelf niet geïnteresseerd in een minimum erfdeel, dan kan een verdere onterving vandaag wel. Ten eerste kan een benadeeld kind kiezen om geen vordering tot inkorting in te stellen en de zaken gewoon te laten zoals ze zijn. Daarnaast kan een kind op voorhand een punctuele erfovereenkomst opstellen waarin hij of zij toelaat dat zijn minimum erfdeel wordt aangetast. Met zo’n overeenkomst neemt hij of zij op voorhand afstand van de mogelijkheid om zijn erfdeel te vorderen.

Erfenis weigeren?
Iemand die niets van een erfenis moet weten, kan een erfenis weigeren. Erfenissen worden vaak geweigerd omwille van de aanwezigheid van schulden, maar dat hoeft niet steeds het geval te zijn. Weigert een kind zijn erfdeel, dan zal het erfdeel naar zijn of haar eigen kinderen gaan. De erfenis slaat dan als het ware een generatie over.

Ongelijke behandeling van kinderen
Een ouder kan zijn kind niet volledig onterven (tenzij het kind daar zelf mee akkoord is ten minste), maar wat wel kan is je kind ongelijk behandelen op vlak van erfrecht. De helft van je vermogen is de ‘reserve’, maar over de andere helft mag je vrij beschikken. Je kan dat deel bijvoorbeeld ook aanwenden om je andere kinderen meer na te laten. Zolang ieder kind zijn minimaal deel ontvangt, is er geen probleem.

Testament of schenking?
Om een of sommige van je kinderen meer te geven, kan je werken met een testament. Je kan echter evengoed bij leven schenken aan een aantal kinderen. Schenkingen zijn in principe een voorschot op een erfenis, maar je kan dat anders regelen. Vraag hiervoor advies aan je notaris.

 

 

Bron: Fednot