Ik werk onbezoldigd in de zaak van mijn man… wat bij een echtscheiding?

17 september 2018

Het gebeurt wel vaker dat de huwelijkspartner van een ondernemer meewerkt in diens zaak. Als meewerkende echtgenoot kan je daarvoor vergoed worden, maar het zou evengoed kunnen dat je als meewerkende huwelijkspartner onbezoldigd meehelpt in de vennootschap. Wat bij een echtscheiding?

Eerst en vooral moet je weten dat er in het wettelijk stelsel (het huwelijksstelsel dat van toepassing is indien er géén huwelijkscontract wordt gesloten) drie vermogens bestaan: elk van de huwelijkspartners heeft zijn eigen vermogen en daarnaast bestaat er nog een gemeenschappelijk vermogen. Tot het gemeenschappelijk vermogen behoren onder andere de inkomsten die de echtgenoten tijdens het huwelijk ontvangen. Dit geldt zélfs voor de inkomsten die voortkomen uit de eigen goederen van de echtgenoten zoals bv. de dividenden van de aandelen die behoren tot het eigen vermogen van de ondernemende echtgenoot.

Dit vormt op zich geen probleem… maar wat als deze “meerwaarden”, nu niet uitgekeerd worden naar de echtgenoten, maar wel “opgepot” worden in de vennootschap? Dan zou het schoentje wel eens kunnen wringen bij een echtscheiding… Voor de vennootschap zelf is de meerwaarde van de aandelen goed nieuws, maar de meewerkende echtgenoot die niets met die aandelen te maken heeft, voelt het financieel verschil echter niet. Ook niet bij een echtscheiding, ondanks het feit dat hij of zij zich misschien jaren aan een stuk voor de zaak heeft ingezet.  Dat was de situatie tot op 1 september 2018…

Het nieuw huwelijksvermogensrecht, dat in werking is getreden sinds 1 september 2018, brengt wat gemoedsrust voor meewerkende echtgenoten die onbezoldigd meewerken in de zaak van hun huwelijkspartner. Sinds 1 september 2018 maakt men immers een belangrijk onderscheid tussen de eigendom van aandelen enerzijds en de vermogenswaarde van deze aandelen anderzijds. De aandelen blijven eigendom van de ondernemende huwelijkspartner (wat betekent dat de huwelijkspartner zijn professionele autonomie kan behouden met betrekking tot deze aandelen), maar anderzijds zal de waarde van deze aandelen toekomen aan het gemeenschappelijk vermogen, en dus aan beide huwelijkspartners. Deze wijziging zorgt ervoor dat de meewerkende huwelijkspartner niet in de kou blijft staan bij een eventuele echtscheiding, en in zekere zin mee geniet van de resultaten van zijn of haar professionele inspanningen doorheen de jaren.

De nieuwe regels in verband met het huwelijksvermogensrecht brengen nog een aantal belangrijke vernieuwingen voor echtgenoten. Aarzel niet om je te informeren bij een notariskantoor.

Bron: Fednot