Ondernemingen beschermd tegen faillissement tot 17 juni 2020

18 mei 2020

Door de coronacrisis kunnen veel ondernemers met moeite het hoofd boven water houden. Om hen te beschermen,  werden de faillissementsprocedures die het gevolg zouden zijn van de huidige crisis tijdelijk ‘bevroren’. De maatregel loopt tot 17 juni.

Moratorium op faillissementsprocedures

Bepaalde kmo’s en zelfstandigen riskeren door de crisis een faillissement. Om het aantal faillissementen te beperken en de overlevingskansen van ondernemers te vergroten, werd een “moratorium” in het leven geroepen op de faillissementsprocedures. Dat betekent dat bedrijven in wanbetaling en waarvan het krediet is geschokt, niet failliet kunnen verklaard worden door de ondernemingsrechtbank. Aanvankelijk liep deze maatregel tot 17 mei maar die is ondertussen verlengd tot 17 juni. Schuldeisers kunnen tot dan ook geen beslag leggen bij deze bedrijven.  Op die manier krijgen deze bedrijven wat financiële ademruimte om deze moeilijke periode te doorstaan. 

18 maart als sleuteldatum

De maatregelen blokkeren faillissementsprocedures enkel voor ondernemingen die in goede gezondheid verkeerden tot 18 maart 2020, maar die door de gevolgen van de coronacrisis  zwaar getroffen zijn. Concreet: 

  • worden deze ondernemingen beschermd tegen inbeslagnemingen;

  • kunnen zij niet failliet verklaard worden op vraag van hun schuldeisers;

  • kunnen de lopende contracten niet opgezegd worden voor wanbetaling;

  • wordt de debiteur of schuldenaar tijdelijk niet verplicht om een aangifte van faillissement te doen;

  • beslist de ondernemingsrechter of een debiteur of schuldenaar kan genieten van deze opschorting als deze laatste haar inroept als verdediging.

Ondernemingen die zich al in een financieel moeilijke situatie bevonden op 18 maart 2020 of een faillissement riskeren als gevolg van fraude kunnen niet geholpen worden door deze maatregel. Frauduleuze faillissementen worden uiteraard nog steeds vervolgd door de parketten.

Wanneer spreekt men van een faillissement?

Men spreekt van een “gedwongen faillissement” als een onderneming (dat kan een kmo zijn, maar ook een zelfstandige of een vrije beroeper) zijn betalingen niet meer uitvoert en geen krediet meer krijgt. Een bedrijf kan zelf  de boeken neerleggen, maar een faillissement kan ook uitgesproken worden op vraag van een schuldeiser of op vraag van het parket. Als een faillissement wordt uitgesproken verliest de gefailleerde het beheer over zijn goederen. Het beheer komt in handen van een curator die zorgt voor de vereffening van de onderneming. De curator verkoopt de activa van de onderneming en int de schuldvorderingen. De opbrengst daarvan wordt vervolgens volgens een wettelijke rangregeling verdeeld onder de schuldeisers van het bedrijf.

Notaris.be wenst alle ondernemingen - zowel starters als ervaren ondernemers, zowel kleine als grote ondernemers – veel moed in deze onzekere periode.

Bron: Fednot