Cyberveiligheid begint bij jou: ontdek onze handige tips

28 november 2024

We leven in een steeds groter wordende digitale wereld. Online zaken regelen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat biedt veel voordelen, maar helaas ook enkele risico's. Cyberaanvallen en phishing liggen altijd op de loer. Laat cybercrime geen kans en volg deze nuttige tips om jezelf te beschermen.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij fraudeurs proberen persoonlijke of financiële gegevens te stelen, zoals wachtwoorden, bankgegevens of identiteitsinformatie. Dit doen ze door zich voor te doen als een betrouwbare instantie, zoals een bank, een overheidsdienst of een bekende website. Meestal gebeurt dit via e-mails, sms’jes of nepwebsites die professioneel en geloofwaardig lijken. De oplichting kan ook gebeuren via telefonische of stemoproepen (vishing). Helaas kan iedereen slachtoffer worden van phishing.

Eenvoudige tips om je te beschermen tegen oplichting

  • Controleer afzenders zorgvuldig. Ontvang je een e-mail van bijvoorbeeld een notariskantoor met het verzoek om een bepaald bedrag over te maken? Controleer altijd of het e-mailadres overeenkomt met het officiële adres van het kantoor.
  • Deel nooit gevoelige informatie. Geef geen persoonlijke gegevens, zoals je bankrekeningnummer, via e-mail door. Wordt er toch om zulke gegevens gevraagd? Neem contact op met het notariskantoor via hun officiële kanalen om te verifiëren of de vraag legitiem is.
  • Wees alert bij spoedverzoeken. E-mails die je onder druk zetten om snel te handelen zijn vaak verdacht. Neem de tijd om het bericht te beoordelen en vraag bij twijfel aanvullende informatie. Een telefoontje kan vaak veel ophelderen.
  • Gebruik veilige communicatiemiddelen. Via de Izimi-omgeving kun je veilig communiceren met je notariskantoor en belangrijke documenten delen. Dit wordt sterk aanbevolen als veilige optie.

Samen sterker tegen cybercrime

Cyberveiligheid begint met bewustwording. Neem altijd de tijd om verdachte berichten te controleren en vertrouw nooit blindelings op digitale communicatie. Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je gegevens beschermen tegen cybercriminelen.

Wees niet bang om hulp in te schakelen als je twijfelt over een e-mail of bericht. Door waakzaam te blijven en te kiezen voor veilige communicatiekanalen zoals Izimi, verklein je het risico op cybercrime aanzienlijk. Heb je vragen over online veiligheid of twijfel je over een e-mail? Neem gerust contact op met je notariskantoor.

Wil je meer weten over het herkennen van frauduleuze mails? Neem een kijken op de website van safeonweb.be. Contacteer suspect@safeonweb.be als je een verdachte mail of sms ontvangt.

Bron: Fednot