Officiële persmededeling
Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat viert 125ste verjaardag
3 juni 2016
Adviesrol notaris wint spectaculair aan belang
Vandaag vieren de notarissen de 125ste verjaardag van hun federatie. De Belgische notarissen bundelden in 1891 hun krachten om maatschappelijke veranderingen en de impact hiervan op het beroep professioneel van antwoord te dienen. Dat is vandaag niet anders. Onze maatschappij, economie, regelgeving, fiscaliteit, arbeid, leef- en woonvormen ondergaan sinds de bankencrisis in 2008 een nooit geziene verandering. Met een recordaantal notariële akten van 925.000 per jaar en meer dan 2,5 miljoen Belgen die zich elk jaar tot hun notaris wenden, kent het notariaat in ons land een spectaculaire groei. Vooral de rol van de notaris als adviseur in woelige tijden neemt aanzienlijk toe. Nabijheid, discretie, vertrouwen en onafhankelijkheid zijn de voornaamste oorzaken van dit succes.
Beroep dat zich constant aanpast aan de noden van de consument
“Verandering als enige constante” gaat meer dan ooit op voor het notariaat en tekent de 125-jarige geschiedenis van het beroep. De notaris is jaarlijks voor 2,5 miljoen Belgen een vaste waarde op cruciale momenten in hun leven zoals samenwonen, trouwen, scheiden, kopen, lenen, schenken, erven of ondernemen.
Erik Van Tricht, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN): “De groeiende onzekerheid sinds de bankencrisis en de complexiteit van onze samenleving hebben een enorme impact op het werk van de notarissen. In hun rol van openbaar ambtenaar die akten en registraties verzorgt, zien we de laatste 10 jaar het verstrekken van advies spectaculair aan belang winnen. De professionalisering van onze dienstverlening, digitalisering en automatisering laten ons toe om deze snelgroeiende instroom van activiteiten optimaal te verwerken.”
Over de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN)
Jaarlijks komen er 2,5 miljoen cliënten op belangrijke momenten in hun persoonlijk en/of professioneel leven over de vloer bij notariskantoren. Ze krijgen er onafhankelijk advies op maat om in alle rust projecten te kunnen realiseren: denk maar aan een huwelijk, de aankoop van een woning of de oprichting van een onderneming.
De 1.500 notarissen en 7.500 medewerkers actief in 1.200 kantoren verwerken 925.000 akten per jaar. De KFBN ondersteunt de kantoren hierbij op het vlak van juridisch advies, management van het kantoor, ICT-oplossingen en permanente vorming. De permanente modernisering van het notariaat is de drijfveer van de KFBN met als einddoel een efficiënte dienstverlening aan de burger en de ondernemer.
Meer info over het notariaat en de KFBN is terug te vinden op www.notaris.be, incl. FAQ’s, video’s, rekenmodules en vacatures.
Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat