Officiële persmededeling
Al ruim 1.000 woningen aangeboden via Biddit, het online verkoopplatform van de Belgische notarissen
4 april 2019
Biddit, het online verkoopplatform van de Belgische notarissen, blijkt een onverhoopt succes. Sinds het officiële startschot op 1 september zijn er al 1.080 woningen, appartementen en terreinen via het online platform te koop aangeboden. ‘Drie op de vier panden worden ook effectief verkocht’ zegt Jan Sap, de directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Sinds 1 september moeten huizenjagers zich niet meer verplaatsen naar een verkoopzaal om deel te nemen aan een openbare verkoop. Kandidaat-kopers kunnen sindsdien bieden op de woning van hun dromen via een laptop, een tablet of een smartphone. Sinds de lancering op 1 september zijn er al 1.080 panden (woningen, appartementen en terreinen) via www.biddit.be te koop aangeboden. Op dit ogenblik hebben de 1.150 notariskantoren in België 400 panden in de aanbieding.
’Circa 75 procent van de panden die op het platform verschijnen, worden ook effectief verkocht’, zegt Jan Sap, de directeur-generaal van Fednot.
Met Biddit trekken de notarissen volop de kaart van de jongere generaties. Uit cijfers die Fednot vorig jaar voor het eerst verzamelde, blijkt dat vier op de tien kopers jonger zijn dan 35 jaar. Het zijn vooral deze jongeren die de vastgoedmarkt sturen.
Bijkomend voordeel van Biddit, is dat de kopers tijdens het volledige biedproces anoniem blijven, zowel voor de verkoper als voor de andere bieders. Verder moet de hoogste bieder geen drie tot vier maanden wachten vooraleer hij de aangekochte woning kan betrekken. Van zodra het pand definitief is toegewezen, heeft de koper zes weken de tijd om de prijs te betalen. Hoe sneller hij betaalt, hoe sneller hij het pand kan betrekken.
Voordelen voor de verkoper
Ook voor de verkoper biedt Biddit voordelen. ‘De biedingen van de kandidaten zijn bindend, zodat de verkoper erop kan vertrouwen dat de biedingen ernstig zijn’, zegt Bénédicte Vanhalewyn, die het project voor Fednot leidt. ‘De instelprijs wordt in overleg met de notaris vastgelegd. En de verkoper kan duidelijk aangeven vanaf welke prijs de notaris de woning mag toewijzen. Wordt de vooropgestelde prijs niet geboden, dan kan de verkoper nog altijd beslissen om zijn woning niet langer via Biddit te verkopen’.
Per pand dat te koop wordt aangeboden, zijn er gemiddeld 34 biedingen. Sinds 1 september hebben al 3.148 kandidaat-kopers één of meerdere biedingen via Biddit uitgebracht.
‘De ervaringen van de jongste maanden leren bovendien dat de woningen tegen marktconforme prijzen worden verkocht’, benadrukt Vanhalewyn.
Ook minder goed gelegen terreinen, oude zwembaden of leegstaande kerken, vinden via Biddit toch nog kopers tegen een soms onverhoopte prijs.
Voor de andere panden, leidt het biedproces tot een marktconforme prijs.
Bron: Fednot