De opzeg van mijn huur eindigt tijdens de quarantaine, maar ik kan nog niet verhuizen. Wat nu?
9 april 2020
Huurders die hun huurovereenkomst hebben opgezegd, moeten een opzegperiode doorlopen voor ze kunnen verhuizen. Indien ze hun periode van opzeg willen verlengen, kunnen ze een aanvraag indienen. De voorwaarden om zo’n aanvraag in te dienen worden door de coronamaatregelen tijdelijk versoepeld.
Verlenging wegens bijzondere omstandigheden
Als een huurovereenkomst vervalt of eindigt (na een opzeggingsperiode), kan de huurder om een verlenging verzoeken volgens een procedure die geregeld wordt in de federale huurwetgeving en de Vlaamse Woninghuurwet. Normaal gezien moet de huurder hiervoor het bestaan van ‘bijzondere omstandigheden’ expliciet aantonen. De huurder vraagt dan de verlenging uiterlijk een maand voor de vervaldag van de huur aan de verhuurder. Veronderstel dat de huur tegen 30 april is opgezegd, dan moet de huurder de verlenging in principe voor eind maart aan de verhuurder vragen. Bovendien kan hij dat niet mondeling of via een eenvoudige e-mail doen. De vraag tot verlenging van de huur moet gebeuren met een aangetekende brief, door afgifte tegen ontvangstbewijs of door betekening van een gerechtsdeurwaardersexploot. Komen de partijen er niet uit, dan kan de vrederechter een verlenging toestaan. De vrederechter houdt rekening met de belangen van de twee partijen, onder meer met de eventuele hoge leeftijd van de partijen.
Versoepeling van de voorwaarden tijdens de coronamaatregelen
Het spreekt voor zich dat de coronacrisis veel huurders in een situatie brengt waarin ze de opzegperiode willen verlengen omdat een verhuis niet tijdig kan gebeuren of omdat ze niet op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning.
Door de coronacrisis en de quarantaine worden de regels daarom tijdelijk versoepeld (tot het einde van de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid zoals bepaald door de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering heeft deze noodsituatie voorlopig al tot en met 17 juli vastgesteld) voor de huurder die gebruik wil maken van deze verlenging:
- De huurder moet de ‘bijzondere omstandigheden’ niet expliciet aantonen. De coronamaatregelen worden algemeen aanvaard als een bijzondere omstandigheid;
- De aanvraag kan ook tijdens de laatste maand van de opzegperiode gebeuren;
- Een e-mail volstaat om de verlenging aan te vragen. De strikte vormvereisten zijn tijdelijk niet van toepassing. Het is niet nodig om de velenging te vragen bij aangetekend schrijven of via een exploot van de gerechtsdeurwaarder.
Naast deze versoepeling, heeft de regering een warme oproep gedaan aan de verhuurders om een minnelijke oplossing te vinden met hun huurders. Als stok achter de deur geldt dat huurders zich indien nodig naar de vrederechter kunnen wenden. In een aantal gevallen wordt een verlenging mogelijk niet toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een nieuwe huurder het pand moet betrekken of de verhuurder zelf had opgezegd om zijn pand te gebruiken.
Uithuiszettingen kunnen tijdens de coronamaatregelen (tot en met 17 juli) niet plaatsvinden.
Bron: Fednot