Een goed kopen: Kan ik een ‘voorwaardelijk’ bod uitbrengen?

11 februari 2019

Na een lange zoektocht naar een woning vind je eindelijk de ideale stek… de opluchting, de vreugde en dan uiteindelijk de laatste stap: het uitbrengen van een bod.

Een bod is definitief en dus denk je best goed na voor je een bepaalde prijs meedeelt aan de verkoper. Je moet als koper immers zekerheid hebben over je financieringsmogelijkheden. Anderzijds laat je toch niet graag de gelegenheid aan je voorbijgaan… Zou je dan als koper niet simpelweg een bod kunnen uitbrengen met de specifieke vermelding van een voorwaarde (bv. dat je het bod mag intrekken indien je toch niet kan genieten van een verlaagd registratietarief of toch die lening niet krijgt waarop je had gehoopt)?

Hoe eenvoudig deze werkwijze ook lijkt, werken met zo’n ‘voorwaardelijk’ bod is niet zonder gevaar. De effectieve verkoopovereenkomst laten afhangen van het vervullen van een voorwaarde is geen probleem, maar bij een bod (dat nog geen verkoopovereenkomst uitmaakt) is het toch opletten geblazen. Zolang dat het onzeker element aanwezig is, gaat het immers om een bod dat voortijdig is. Doordat het bod “afhankelijk van” is, toont het onvoldoende je vastberadenheid aan. Resultaat: zelfs indien de verkoper het bod aanvaardt, zal het een onzeker bod blijven zolang de voorwaarde niet is vervuld. Uiteraard hoeft dat in de praktijk niet altijd een probleem te vormen indien het bod vlug leidt tot een verkoop, maar de problemen zouden zich kunnen voordoen wanneer de verkoper een andere kandidaat-koper vindt vóór de effectieve verkoop en er vanonder wil muizen.

Jan vindt na lang zoeken de ideale woning. Het gaat om een oude rijhuis dat een serieuze renovatie zal moeten ondergaan. Als pientere kandidaat-koper weet Jan dat hij onder zeer specifieke voorwaarden zou kunnen genieten van het gunstig registratietarief van 6% dat voorbehouden is voor aankopen van woningen die een ingrijpende renovatie zullen ondergaan. 6% in de plaats van 7% registratiebelasting, dat scheelt natuurlijk in Jans portemonnee… Jan beslist om een bod uit te brengen op het huis. Hij brengt zijn bod schriftelijk uit, maar met de vermelding dat hij zijn bod kan intrekken indien hij toch niet zou kunnen genieten van het verlaagd tarief van 6%.

Slim? Niet zeker. Want het gaat hier om een bod dat afhangt van een bepaalde voorwaarde (het al dan niet kunnen genieten van het verlaagd tarief van 6%), en dus te onzeker is om aanvaard te worden door de verkoper. Zou de verkoper een nieuwe kandidaat-koper vinden, dan zou Jan wel eens voor een slechte verrassing kunnen staan zolang er geen zekerheid is over het tarief… zelfs indien de verkoper het bod van Jan al had aanvaard.

Wil je als koper dus een bod uitbrengen op een goed, maar wil je daarnaast ook zeker zijn dat je bv. de nodige financiering zal verkrijgen of zal kunnen genieten van een verlaagd registratietarief? Verwijs dan in je bod naar de effectieve verkoopovereenkomst en laat deze laatste afhangen van het al dan niet vervuld zijn van de voorwaarde. Sta stil bij de formulering van je bod. Een gewaarschuwde kandidaat-koper telt voor twee…

Bron: Fednot