Het vernieuwd EPC: impact op de waarde van uw woning?
14 januari 2019
Het EPC (energieprestatiecertificaat) is een document dat mogelijke kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Het moet verplicht aanwezig zijn bij een verkoop of een verhuur.
Sinds 1 januari 2019 is dat belangrijk document volledig in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe EPC’s vermelden naast een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²) nu ook een label (een beetje vergelijkbaar met de labels van wasmachines of droogkasten). Het certificaat wordt daardoor stukken visueler en begrijpelijker voor eigenaars, kandidaat kopers en huurders.
Bovendien is het vernieuwde EPC een globale bron van informatie geworden voor eigenaars. Dat iedereen zijn woning zo goed mogelijk moet isoleren, is voor de meesten onder ons oud nieuws. Maar hoe? Wat zal het ongeveer kosten? Welke werken ‘primeren?’… Veel eigenaars die de energiezuinigheid van hun woning willen aanpakken, weten niet waar ze moeten beginnen. Bovendien hebben mensen vaak geen goed overzicht van de kosten die gepaard gaan met energetische renovaties. Het nieuwe EPC tackelt al deze problemen en biedt een globaal overzicht van de nuttige werken via aanbevelingen en aandachtspunten, hun niveau van prioriteit (aan de hand van gekleurde iconen) én zelfs een (indicatieve) kostenraming van deze werken. Deze gegevens worden niet opgesteld door een deskundige, maar worden op geautomatiseerde wijze uitgerekend. Kortom, het vernieuwde EPC biedt een ideaal startpunt aan eigenaars die aan de slag willen gaan. We gebruiken bewust het woord ‘startpunt’, want het nieuwe EPC houdt niet met alles rekening. Hoe de bewoners omspringen met energie, de gezinssamenstelling, het al dan niet beschermd zijn van gevels, vocht- en stabiliteitswerken… zijn voorbeelden van aspecten waar het EPC géén rekening mee houdt. Voor gedetailleerd advies op maat, zowel over de werken als over de kosten, blijft het consulteren van een specialist een must.
Naast het behalen van de energiedoestellingen van 2050, is er echter nog een belangrijke reden het pijltje op het EPC van rood naar groen te krijgen: méér informatie over de woning heeft ook een zekere impact op de manier waarop eigenaars de waarde van hun woning bepalen. Het nieuwe EPC maakt de informatie over de energetische staat van de woning immers veel transparanter, niet alleen voor henzelf, maar ook voor potentiële kopers en huurders. Gebreken op vlak van energiezuinigheid worden immers uitdrukkelijker blootgelegd. Daar tegenover is een ‘positief’ EPC aantrekkelijk voor kandidaat-kopers. Om een EPC zo goed mogelijk te laten overeenstemmen met de werkelijke energetische staat van de woning, denken eigenaars best ook aan de nodige bewijsstukken met betrekking tot uitgevoerde werken. In voorkomend geval kan een destructief onderzoek, waarbij de energiedeskundige zelf de woning onderzoekt en de energiezuinigheid komt opmeten, nut hebben.
Eigenaars die een geldig EPC bezitten van hun woning, kunnen hun ‘oude’ EPC perfect nog gebruiken wanneer ze morgen hun woning willen verkopen of verhuren. Let wel: een EPC is slechts 10 jaar geldig. Eigenaars waarvan het EPC niet meer geldig is, zullen wél verplicht een vernieuwde EPC moeten laten opstellen. Ook eigenaars met een geldig, maar verouderd EPC (omdat ze doorheen de jaren bv. isolatiewerken hebben uitgevoerd), kunnen baat hebben bij het opstellen van een nieuw, verbeterd EPC.
Wil je een overzicht van de documenten die in aanmerking komen als bewijsstuk?
Je vindt een toelichting en een overzicht in deze bijlage.
Bron: Fednot