Ik ben zelfstandige. Kunnen schuldeisers beslag leggen op mijn gezinswoning als de zaken ooit mislopen?
13 augustus 2018
Zelfstandigen kunnen hun privévermogen op verschillende manieren beschermen. Op de eerste plaats kunnen ze hun privévermogen afscheiden van hun beroepsvermogen door een vennootschap op te richten. Daardoor kunnen de professionele schuldeisers zich enkel verhalen op het vermogen van de vennootschap. Bij zelfstandigen die werken zonder vennootschapsvorm, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het privévermogen en het beroepsvermogen. Professionele schuldeisers kunnen zich dus ook verhalen op het privévermogen, waaronder de gezinswoning. Wat kan je als zelfstandige hiertegen doen?
Elke zelfstandige kan een verklaring van onbeslagbaarheid voor zijn woning aanvragen. Deze verklaring zal ervoor zorgen dat jouw professionele schuldeisers geen beslag kunnen leggen op de gezinswoning. Maar opgelet, er zijn voorwaarden. De akte van onbeslagbaarheid geldt immers niet voor alle schulden die je maakt. Ten eerste vallen enkel beroepsschulden onder de bescherming; schulden gemaakt voor privé-doeleinden vallen uit de boot. Vanzelfsprekend kan je niet beschermd worden voor schulden die ontstaan uit een misdrijf of uit een persoonlijke aansprakelijkheid (bijvoorbeeld fraude). Bovendien moet het gaan om schulden die gemaakt zijn na de registratie van de verklaring. Tegen oude schulden kan je jezelf zich niet beschermen.
Enkel jouw hoofdverblijfplaats wordt beschermd. Dit is de plaats waar je als zelfstandige met jouw gezin gewoonlijk leeft en jouw voornaamste belangen hebt. Zelfstandigen die slechts een persoonlijk gebruiksrecht (bijvoorbeeld huur) hebben op hun gezinswoning kunnen geen verklaring laten opstellen.
Het kan zijn dat jouw woning niet enkel wordt aangewend als hoofdverblijfplaats, maar ook gebruikt wordt als beroepspraktijk (denk bijvoorbeeld aan artsen). In zo’n geval zal gekeken moeten worden welk deel precies voor de beroepspraktijk wordt gebruikt. De onbeslagbaarheid zal voor heel de woning gelden indien minder dan 30% voor beroepsdoeleinde wordt gebruikt. Van zodra 30% voor beroepsdoeleinden aangewend wordt, zal de onbeslagbaarheid slechts gelden voor het privégedeelte van je woning. Aanvullende formaliteiten zijn dan vereist.
De verklaring onbeslagbaarheid gezinswoning wordt opgemaakt bij de notaris. De notaris is de aangewezen persoon om een zelfstandige te begeleiden als het op de bescherming van het gezin aankomt. Als deskundige zal hij de noodzakelijkheid van een dergelijke bescherming kunnen beoordelen. Een akte van onbeslagbaarheid laten opstellen is in de meeste gevallen een kleine moeite… die wel degelijk een groot verschil kan maken.
Bron: Fednot