Pluskinderen en erven: wat zegt de wet over jouw nalatenschap?

27 mei 2025

Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Dit zorgt voor erfrechtelijke situaties die complex kunnen zijn. Erft je pluskind automatisch van jou, zelfs als je niet hertrouwt met je nieuwe partner? Of moet je je pluskind opnemen in je testament als je iets wil nalaten? Je leest de antwoorden hieronder.

Pluskinderen hebben geen automatisch recht op je erfenis

In tegenstelling tot biologische kinderen, genieten pluskinderen niet automatisch van het recht op een deel van je erfenis. Zelfs wanneer je met je nieuwe partner trouwt, zullen je pluskinderen niet automatisch van je erven. Je pluskinderen beschikken immers niet over een wettelijk erfrecht.

Je wilt je pluskind iets nalaten

Wanneer je zelf ervoor kiest om je pluskind iets na te laten, kan je dit op verschillende manieren doen. Zo kan je ervoor kiezen om tijdens je leven te schenken aan je pluskind. Of je kan beslissen om je pluskind op te nemen in je testament. Je moet wel rekening houden met bepaalde grenzen bij het nalaten en het schenken. De wet biedt immers een bijzondere bescherming aan je eigen kinderen en aan de langstlevende echtgenoot. Dit heet de ‘wettelijke reserve’.  

Schenk- en erfbelasting pluskinderen

Hoewel een pluskind geen juridische afstammingsband heeft met zijn of haar plusouder, wordt de schenk- en erfbelasting toch gelijkgesteld aan die van een eigen kind. Dit op voorwaarde dat je met je nieuwe partner getrouwd bent, wettelijk samenwoont of minstens één jaar feitelijk samenwoont.  Let op: deze regeling verschilt per regio. Laat je daarom bijstaan door een notaris.

Adoptie

Je kan er als plusouder ook voor kiezen om je pluskind te adopteren. Bij adoptie ontstaat een juridische afstammingsband tussen het kind en de adoptieouder. Er zijn twee vormen van adoptie: volle adoptie, die alleen voor minderjarigen geldt, en gewone adoptie, die mogelijk is voor zowel minder- als meerderjarigen.

Bij een volle adoptie worden alle banden met de biologische familie doorgeknipt. Dit betekent dat het kind geen recht meer heeft op een erfenis van zijn oorspronkelijke familie. In plaats daarvan wordt het adoptiekind volledig gelijkgesteld met de biologische kinderen van de adoptant. Bij een gewone adoptie blijft de juridische connectie met de biologische familie behouden, waardoor het kind nog steeds van hen kan erven. Tegelijkertijd wordt een nieuwe wettelijke band gevormd met de adoptieouders, waardoor het kind ook van hen kan erven. Hou er rekening mee dat een adoptie onomkeerbaar is.

Wil je je pluskinderen iets nalaten? De notaris kan je als juridisch expert begeleiden en zoeken naar de geschikte oplossing op maat van jouw gezin.

Bron: Fednot