Samen een huis kopen? Ontdek 3 toptips van een notaris
26 december 2023
Wanneer ben je klaar om samen een huis te kopen? “Je voelt dat aan wanneer de volgende stap in je relatie een aankoop is”, zegt notaris Anne-Sophie Willems , woordvoerster van Notaris.be. Het kopen van een huis met je partner is een belangrijk moment in jouw leven, ook op relationeel vlak. Het is een lang proces waar veel onwetendheid bij komt kijken. Ann-Sophie geeft enkele tips en tricks mee aan koppels die samen op het punt staan een huis te kopen.
1. Vraag advies aan de juiste mensen…
“Je steekt veel tijd in het zoeken van een huis. Bezoeken, afspraken maken, kennis hebben over de paperassen, maar ook over eventuele werken aan het huis. Er komt veel denkwerk, maar ook voorbereidend werk bij kijken. Daarom is het belangrijk dat je je laat bijstaan met advies van de juiste personen. De bank staat in voor het financiële plaatje, notarissen zijn gespecialiseerd in de juridische kant.”
… bij de bank
“Het is altijd verstandig om eerst eens de markt af te toetsen. Dat kan je doen door te horen bij de bank wat er allemaal mogelijk is. Leg je loonfiches voor, laat weten dat je met twee bent en of je extra middelen van thuis uit hebt. Vraag nadien wat de bank je kan lenen. Zo weet je in welke prijscategorie je een huis kan zoeken en vervolgens weet je in welke regio je moet zoeken.”
… bij de notaris
“Als jong koppel zijn er veel aspecten waar je geen weet van hebt, maar die wel nuttig kunnen zijn. Heb je er wel een idee van welke kosten er allemaal om de hoek komen kijken? Je hebt vaste kosten, registratiebelasting, soms heb je fiscale voordelen bij het aankopen van je eerste woning… Een notaris legt alles wat je moet weten uit in mensentaal, op een laagdrempelige manier.”
“Neem sowieso je tijd bij het bezoek van het huis en let op de – soms goed verborgen – gebreken. De notaris zorgt ervoor dat je koopt zonder schulden en dat alles op papier in orde is.”
2. Praat…
… met elkaar
“Wat als er iets gebeurt met een van de partners? Willen jullie beiden dezelfde rechten in je woning? Wat als jullie niet dezelfde spaarrekening hebben en er een ongelijke inbreng is? Het kan nooit kwaad om helemaal in het begin van het proces samen te zitten met de notaris voor informatie. Die begeleidt je stap voor stap, vestigt de aandacht op cruciale vragen en voorziet oplossingen op maat van jullie relatie. Laat vervolgens alles eens bezinken en praat met elkaar over wat jullie op papier willen zien. Misschien ook iets om over na te denken is of je van plan bent om te trouwen, of toch in een samenwoning wil blijven. De notaris kan verschillende oplossingen aanreiken om je te beschermen.”
… met je ouders
“Koppels kunnen misschien ook rekenen op de steun van hun ouders die een duwtje in de rug willen geven. Daar zijn veel mogelijkheden voor, waar de notaris je met veel plezier mee helpt. Zo kunnen je ouders je een bedrag schenken, maar ze kunnen je ook een bedrag lenen. Als je leent, kan je duidelijk op papier laten zetten op welke termijn je wat moet terugbetalen. Ook voor je ouders, maar vooral voor de andere kinderen, kan er op papier gezet worden wat het effect van de schenking of lening zal zijn op de erfenis in het geval van overlijden.”
3. Durf te faseren…
… tijdens heel het proces
“Op het moment van een compromis is het belangrijk dat je je toespitst op zaken als wat je koopt, voor welke prijs, of je dat kan betalen en of de bank je een schuldsaldoverzekering geeft… Eens je die compromis getekend hebt, is het tijd voor de volgende fase. Tussen de compromis en de aankoop kan je dan nadenken over welke zaken je allemaal op papier wil laten zetten, zoals wie wat gaat betalen, wat er gebeurt in geval van overlijden of relatiebreuk, in welke verhouding jullie willen kopen…”
… op het vlak van dromen
“Meteen je definitieve woning kopen hoeft niet. Ga eerst op zoek naar een woning die haalbaar is qua prijs voor een startende werker. Een paar jaar later kan je nog steeds uitkijken naar je droomwoning. Het belangrijkste is durven springen. Dat eerste huis zal misschien niet over het aantal slaapkamers beschikken dat je vooropstelde, of zal geen te grote tuin hebben, maar starten is belangrijker dan meteen hét huis van je dromen kopen. Na een paar jaar na je aankoop heb je weer wat kunnen sparen en ligt dat droomhuis misschien wel binnen handbereik. Bovendien is de verkoop van een gezinswoning onbelast. Dat extraatje kan je goed gebruiken bij de aankoop van je tweede huis.”
Op Notaris.be vind je niet alleen veel informatie en tips terug, maar ook een handige rekenmodule. Handig voor een raming van je totale kosten!
Bron: Fednot