
Samenlevingscontract versus huwelijkscontract
13 mei 2025
Samenwonen met je partner kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om te trouwen, maar betekent dat dan automatisch dat je een huwelijkscontract afsluit? En als je wettelijk gaat samenwonen door een verklaring af te leggen bij de gemeente, heb je dan meteen een samenlevingscontract? Lees verder en ontdek het antwoord!
Het huwelijk en het huwelijkscontract

Wanneer je ervoor kiest om met je partner te trouwen, betekent dit niet dat je automatisch een huwelijkscontract met elkaar afsluit. Als je trouwt met je partner zonder te kiezen voor een huwelijkscontract, dan geldt het ‘wettelijk stelsel’. In het wettelijk huwelijksvermogensrecht is er sprake van drie verschillende vermogens: het gemeenschappelijk vermogen van de twee echtgenoten, het eigen vermogen van de ene echtgenoot en het eigen vermogen van de andere echtgenoot.
Hoewel het wettelijk huwelijksvermogensstelsel een evenwichtige regeling biedt, kiezen sommige koppels er toch voor om hiervan af te wijken. Dit kan door een huwelijkscontract te laten opstellen. Dit gebeurt bij de notaris. Op deze manier zullen de echtgenoten dus zelf hun huwelijksvermogensrecht regelen. Zo kunnen de echtgenoten ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van scheiding van goederen, waardoor de inkomsten van de beide partners gescheiden blijven. Of ze kunnen ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van algehele gemeenschap, waardoor werkelijk alles gemeenschappelijk wordt. Ook wie het wettelijk stelsel wil laten verfijnen, zal een huwelijkscontract moeten laten opstellen.
Samenwonen en het samenlevingscontract
Je woont wettelijk met iemand samen wanneer je hiervoor een verklaring hebt afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar het afleggen van deze verklaring betekent niet dat je automatisch een samenlevingscontract met elkaar hebt afgesloten. Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarbij de wettelijke samenwonende partners onderling afspraken maken over het samenwonen en het beëindigen van het samenwonen.
Wettelijk samenwonende partners moeten volgens de wet bijdragen in de kosten op basis van hun inkomsten. Sommige koppels kiezen ervoor om in een samenlevingscontract afspraken te maken over hoe ze die bijdrage precies verdelen. In een samenlevingscontract kan je bijvoorbeeld afspreken wie de eigenaar is van bepaalde goederen, of wat er precies met de gemeenschappelijke rekening wordt betaald.
Belangrijk om te weten: bij wettelijke samenwoning gelden geen persoonlijke verplichtingen zoals bijstand, trouw en samenwoning. Deze verplichtingen bestaan enkel binnen het huwelijk. Er mogen ook geen persoonlijke verplichtingen worden opgenomen in het samenlevingscontract. Het samenlevingscontract mag immers geen beperkingen opleggen aan de vrijheid van de wettelijk samenwonende partners.
Twijfel je nog tussen trouwen of wettelijk samenwonen? Wil je weten wat in jouw situatie het beste is? Of heb je nog vragen over het huwelijkscontract of samenlevingscontract? Dan kan je steeds terecht bij je notaris.
Bron: Fednot
