Vanaf wanneer ben ik precies eigenaar van mijn woning ?
3 november 2020
In principe komt een verkoop tot stand wanneer er een akkoord is over het goed en de prijs. Maar eigenaar van je aangekochte woning word je in de meeste gevallen pas écht wanneer de notariële akte getekend wordt. Een woordje uitleg.
De verkoop
In principe komt een verkoopovereenkomst tot stand wanneer je een akkoord hebt over de prijs en het onroerend goed. In theorie verkrijgt de koper de eigendom dus op het moment van het akkoord. België werkt immers met een consensueel systeem: de verkoop komt tot stand door de overeenkomst. Dat de koper de prijs nog niet heeft betaald of de sleutels nog niet heeft ontvangen, speelt geen rol.
Dat het moment van akkoord tussen partijen bepalend is, heeft als gevolg dat je als koper (of verkoper) extra waakzaam moet zijn bij onderhandelingen en bij het uitbrengen van een bod. Eenmaal een bod aanvaard is, heb je een akkoord… en dus een overeenkomst.
Nog geen eigenaar
Maar dat er sprake is van een verkoop tussen partijen betekent niet dat je in alle gevallen al eigenaar wordt! In de praktijk wordt de eigendom zelf van een pand vaak overgedragen bij het ondertekenen van de notariële akte. Dan ontvang je trouwens ook de sleutels van de woning.
Waarom? Omdat de eigenaar van het goed alle risico’s draagt. Een voorbeeld kan dat duidelijk maken. Partij A (verkoper) en B (koper) sluiten een verkoop af. In de verkoopovereenkomst staat er niets over een eigendomsoverdracht. Partij B wordt dus eigenaar bij het afsluiten van de verkoopovereenkomst. Maar tussen het moment van het ondertekenen van het compromis en de akte slaat het noodlot toe: de woning brandt volledig af na een blikseminslag. Partij B is jammer genoeg al eigenaar en draagt volledig het risico. Hij kan niets eisen van partij A. Hadden de partijen gekozen om de eigendom pas over te dragen bij het ondertekenen van de notariële akte, dan was koper B beter beschermd: partij A zou nog steeds eigenaar zijn en de risico’s dragen.
Dit (extreem) voorbeeld geeft aan waarom het belangrijk is om de eigendom over te dragen op het moment van de akte. Dezelfde redenering geldt voor de verkoper die vóór de ondertekening van de akte sleutels wil afgeven aan de koper. Je laat als verkoper toe dat de koper van het goed ‘geniet’, maar jij bent als verkoper wel nog de eigenaar. Jij draagt als verkoper nog risico’s ingeval het zou mislopen.
Laat de verkoopovereenkomst nalezen door een notaris
Laat je verkoopovereenkomst daarom altijd nalezen door een notaris. Hij zal bekijken of de bepaling over een eventuele eigendomsoverdracht juridisch correct is geformuleerd. Wil de koper sleutels ontvangen voor de ondertekening van de notariële akte? Dan laat je best één en ander op papier zetten, zodat jij als verkoper de risico’s niet hoeft te dragen.
Bron: Fednot