Wat verandert er op 1 januari?
2 december 2019
Vanaf 1 januari verandert er één en ander voor wie in Vlaanderen een woning koopt én voor wie al woningeigenaar is. We zetten vier belangrijke wijzigingen op een rijtje.
1. Verlaging van de registratiebelasting bij de aankoop van een woning
De Vlaamse regering besliste om de woonbonus af te schaffen en de registratiebelasting – meer specifiek het verkooprecht – bij de aankoop van je gezinswoning te verlagen van 7 naar 6 procent.
Om van dat verlaagde tarief te genieten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je onder andere binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte ingeschreven zijn in het bevolkingsregister (of het vreemdelingenregister) op het adres van het aangekochte huis of appartement. Je geniet het tarief van 6 procent alleen als je een bestaande woning koopt, niet voor een grond en ook niet voor een appartement of een woning in opbouw.
Als je een woning koopt en bovendien een ingrijpende energetische renovatie doorvoert, betaal je vanaf 1 januari maar 5 in plaats van 6 procent registratiebelasting.
Mogelijk kan je rekenen op een extra korting, namelijk als je een woning koopt van maximaal 200.000 euro of als je in één van de Vlaamse kernsteden of in de Vlaamse Rand rond Brussel een woning koopt en daarvoor niet meer dan 220.000 euro neertelt. Die korting bedraagt 5.600 euro als je 6 procent registratiebelasting betaalt op de aankoop van de enige, eigen gezinswoning. En ze bedraagt maximaal 4.800 euro als je 5 procent registratiebelasting betaalt omdat je in de aangekochte gezinswoning ook een energetische renovatie doorvoert.
Deze tarieven zijn van toepassing op alle koopovereenkomsten die vanaf 1 januari 2020 worden gesloten. De tarieven van 6 (of 5) procent gelden ook als je de compromis nog in 2019 tekende, maar de koopakte pas in 2020 voor de notaris ondertekent. Dan kom je wel niet meer in aanmerking voor de woonbonus.
2. Strengere dakisolatienormen
Alle eigen en huurwoningen moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de dakisolatienormen.
Betreft het een relatief nieuwe woning, dan hoef je je geen zorgen te maken. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienormen. Heb je een ietwat oudere woning, dat is en woning die voor 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet, dan moet het dak geïsoleerd worden volgens een minimum norm van 0,75 vierkante meter kelvin per watt. Dat stemt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 centimeter. Heb je een zolder die niet bewoond of verwarmd is? Dan geldt de norm van de isolatie voor je zoldervloer. Ook plafondisolatie komt in aanmerking, maar alleen als die doorloopt over het volledige plafond.
Als de woning niet aan de dakisolatienormen voldoet, riskeer je dat een woninginspecteur je woning 15 strafpunten toekent. De Vlaamse overheid kan je woning hierdoor zelfs ongeschikt verklaren zodat je ze niet meer kan verhuren.
Tegen 1 januari moeten alle ramen in woningen, ook in huurwoningen, voorzien van dubbel glas. Ook hier riskeer je strafpunten als dat dubbel glas ontbreekt.
3. Rookmelders verplicht
Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van een rookmelder. Ook in de kelder of op zolder moet je een rookmelder installeren als zich daar een technische installatie ( bijvoorbeeld een verwarmingsketel) bevindt of als je die ruimtes direct kan betreden.
Deze verplichting geldt ook voor huizen, appartementen of studentenkamers die je verhuurt. Het is aan de verhuurder om de rookmelder aan te kopen en te installeren. De huurder staat in voor het onderhoud en de tijdige vervanging van de batterijen. Verhuur je studentenkamers, dan moet elke kamer over een rookmelder beschikken.
Als je niet aan deze verplichting voldoet, dan krijg je niet het nodige conformiteitsattest om je woning te kunnen verhuren. Het niet plaatsen van rookmelders is bovendien strafbaar.
4. Mede-eigenaars appartementsgebouwen moeten zich voorbereiden op nieuwe EPC-verplichting
Vanaf 1 januari 2022 moeten de mede-eigenaars van een appartementsgebouw een EPC-attest kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw zoals het dak, de vloer, de buitenmuren of de traphal.
Vanaf 2020 kunnen de mede-eigenaars beroep doen op een energiedeskundige om dat attest op te stellen. Ze krijgen dus twee jaar de tijd om aan de verplichting te voldoen. Als de mede-eigenaars deze verplichting niet naleven, riskeren ze een boete.
Bron: Fednot