Wilsverklaring euthanasie wordt onbeperkt geldig
23 maart 2020
De wilsverklaring euthanasie, waarmee je voorafgaandelijk kan aangeven dat je euthanasie wenst ingeval van een onomkeerbare coma, wordt vanaf 2 april 2020 onbeperkt geldig. Tot op vandaag is de wilsverklaring vijf jaar geldig vanaf het moment dat het document wordt opgesteld.
Een wilsverklaring euthanasie invullen
De voorafgaande wilsverklaring euthanasie kan je enkel opstellen indien je euthanasie wenst in geval je in een onomkeerbare comateuze toestand zou verkeren. Je kan niet op voorhand aangeven dat je euthanasie wenst voor andere gevallen dan een coma. Twee getuigen moeten de wilsverklaring mee ondertekenen. Je kan de wilsverklaring kosteloos laten registreren bij de gemeente, maar het blijft wel van belang om je behandelende arts op de hoogte te brengen van het bestaan van zo’n voorgaande wilsverklaring.
Van vijf jaar naar onbeperkt geldig
Vandaag geldt de regel dat de wilsverklaring euthanasie slechts vijf jaar geldig is. Iemand die vandaag een wilsverklaring euthanasie opstelt, moet deze na vijf jaar dus hernieuwen.
Vaak gebeurt dat niet, zo blijkt. Bijna 130.000 Belgen hebben in de voorbije tien jaar zo'n wilsverklaring opgesteld. Van bijna 30.000 nog levende Belgen zou de wilsverklaring vervallen zijn. Alleen vorig jaar al zouden meer dan 7.000 Belgen hun wilsverklaring hebben moeten vernieuwen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid.
Daarom worden de wilsverklaringen euthanasie, opgesteld na 2 april 2020, onbeperkt geldig. Wie een wilsverklaring opstelt tussen 1 januari 2020 en de inwerkingtreding van de wet, is voor alle duidelijkheid wel nog gebonden aan de geldigheidsduur van vijf jaar. Zij kunnen echter op elk moment kiezen om hun wilsverklaring om te zetten in een wilsverklaring van onbeperkte duur. Iemand die een wilsverklaring opstelt, kan deze nog altijd op ieder moment intrekken.
Niet hetzelfde als een euthanasieverzoek
Opgelet: de ‘voorafgaande wilsverklaring euthanasie’ mag niet verward worden met een ‘euthanasieverzoek’ waarbij een patiënt die lijdt aan een ongeneeslijke en ondragelijke aandoening (fysiek en/of psychisch) om levensbeëindiging kan verzoeken. Het gaat om twee onderscheiden procedures en toepassingsgebieden.
Op www.leif.be vind je meer informatie over de mogelijkheden om je wensen uit te drukken met betrekking tot je levenseinde.
Meer lezen over de andere voorafgaande wilsverklaringen? Klik hier.
Bron: Fednot