Zelf een testament opstellen in coronatijden? Je notaris begeleidt je!

30 maart 2020

De notariskantoren blijven beschikbaar, maar fysiek contact wordt tot een minimum herleid. Voor wie een testament wil opstellen hoeft dit niet voor problemen te zorgen. In België kennen wij het eigenhandig testament, dat je zelf kan opstellen. Uiteraard  kan je daarbij rekenen op het advies van je notaris.

Verschillende manieren om een testament op te stellen
In België kan je op verschillende manieren een testament opstellen. Het notarieel testament, dat je opstelt in aanwezigheid van een notaris, verdient in ‘normale’ omstandigheden de voorkeur. Met een notarieel testament ben je er zeker van dat je testament juridisch volledig sluitend is. Bovendien gaat de notaris na of je als ‘testator’, op het ogenblik van het opstellen van je testament, gezond van geest bent en of je niet handelt onder dwang of onder druk. Dat is en blijft de veiligste oplossing.

Maar daarnaast zijn ook eigenhandige testamenten geldig. Dat zijn testamenten die je zelf opstelt. Je moet je dan wel houden aan specifieke vormvereisten én je moet zeker zijn dat wat je bepaalt wel strookt met de wet.

Advies van de notaris in coronatijden
Dringende afspraken mogen, mits het volgen van de veiligheidsregels, nog doorgaan op kantoor. Maar in sommige gevallen is een notarieel testament opstellen geen optie meer.

Daarom staan de notarissen ook bij het opstellen van een eigenhandig testament klaar om mensen bij te staan die zich niet meer mogen verplaatsen of geen contact mogen hebben met anderen.

  • De notaris zal telefonisch overleggen en juridisch advies verlenen. Dat is broodnodig, want de inhoud van een testament moet stroken met wat volgens de wet kan. Zowel inhoudelijk als qua vorm moet een testament voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een testament is en blijft maatwerk.

  • De notaris maakt een juridisch conforme tekst op en bezorgt die aan de testator, samen met de instructies die hij of zij nauwgezet moet volgen.

  • De testator schrijft de tekst eigenhandig over. Hij of zij ondertekent de tekst en bezorgt die terug aan het notariskantoor.

  • De notaris zorgt voor de registratie van het testament. De registratie laat toe het testament op te sporen na het overlijden van de testator.

De notarissen stellen alles in het werk om de burger en de ondernemingen tijdens deze coronacrisis vooruit te helpen. Heb je vragen over je akte? Aarzel niet om je notariskantoor te contacteren.

Wil je meer informatie over het opstellen van een testament?
Raadpleeg onze handige brochure
.

Bron: Fednot