De miserietaks: wat je moet weten over deze belasting

9 april 2025

Wanneer jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan en jullie samen eigenaar zijn van een woning, zal dit belangrijke gevolgen met zich mee brengen. Het is niet ongebruikelijk dat één van de partners op zoek gaat naar een nieuwe woonst, terwijl de andere blijft wonen in de oorspronkelijke woning. Indien je blijft wonen in de oorspronkelijke woning en je met andere woorden besluit je partner uit te kopen, zal je rekening moeten houden met de ‘miserietaks’. Maar wat is de miserietaks precies? En hoeveel bedraagt de miserietaks? Lees verder en ontdek wat je moet weten over de miserietaks.

Wat is de miserietaks?

Wanneer je een eigendom verdeelt, betaal je hierop belastingen, namelijk het verdeelrecht. Dit verdeelrecht is van toepassing wanneer er meerdere eigenaars zijn die besluiten het onroerend goed te verdelen. Deze belasting wordt ook wel eens de ‘miserietaks’ genoemd, omdat deze vaak voorkomt bij pijnlijke situaties, zoals bij een scheiding. 

Tarief van de miserietaks

Het standaardtarief van de miserietaks bedraagt 2,5%, maar er bestaat hierop een belangrijke uitzondering.

Bij een relatiebreuk kan een lager tarief van 1% gelden. Dit verlaagde tarief van 1% geldt op voorwaarde dat het gaat om ex-gehuwden of ex-wettelijk samenwonende partners. Bij de ex-wettelijk samenwonende partners geldt de bijkomende voorwaarde dat de wettelijke samenwoning minstens 1 jaar geduurd moet hebben. Partners die feitelijk samenwoonden, hebben geen recht op dit verlaagde tarief.

Waarde waarop de miserietaks wordt berekend

De miserietaks wordt berekend op de totale actuele waarde van het goed. Wat houdt de totale actuele waarde precies in? De actuele waarde betekent de waarde van het goed op het moment van de verdeling. De miserietaks wordt dus niet berekend op de waarde waartegen de ex-partners in het verleden het goed hadden aangekocht. Naast de actuele waarde wordt de miserietaks ook geheven op de totale waarde van het goed. Dit betekent dat de persoon die het huis overneemt, ook belasting moet betalen op zijn of haar deel.  

Om te weten wat de fiscale grondslag precies zal zijn, moeten de ex-partners akkoord zijn over de waarde van het te verdelen goed. Ex-partners kunnen dit bijvoorbeeld overeenkomen in de regelingsakte. De regelingsakte is de overeenkomst die partners op voorhand opstellen bij een echtscheiding onder onderlinge toestemming (kortweg ‘EOT’). In de regelingsakte maken de huwelijkspartners afspraken over belangrijke familiale en materiële zaken.  Wanneer de partners uit elkaar gaan door onherstelbare ontwrichting (kortweg ‘EOO’), zoals bijvoorbeeld het geval is bij een vechtscheiding, zijn zij niet langer in staat om onderling afspraken te maken. Ze kunnen dus ook geen afspraken maken over de waarde van het te verdelen goed. In dit geval zal de rechtbank eerst moeten tussenkomen, voordat er afspraken kunnen gemaakt worden over de waarde van het goed.  

Bron: Fednot