Ik blijf al jaren thuis om voor de kinderen te zorgen, mijn echtgenoot werkt voltijds. Wat als we scheiden?
27 augustus 2018
Mensen kunnen om tal van uitéénlopende redenen niet beroepsactief te zijn: de zorg voor kinderen thuis, een langdurige ziekte, verlies van werk… Het gebeurt wel vaker dat één van de partners thuis blijft, terwijl de andere partner voltijds werkt. Heeft dat een impact wanneer de huwelijkspartners beslissen om te scheiden?
Het antwoord is afhankelijk van het huwelijksstelsel waarvoor het koppel bewust (of onbewust) heeft gekozen. Koppels die geen huwelijkscontract hebben opgesteld, vallen automatisch onder het wettelijk gemeenschapsstelsel. In dit stelsel behoren de inkomsten van de partners tot het gemeenschappelijk vermogen. Dat een partner meer inkomsten verwerft dan de andere maakt niet uit: bij de ontbinding van het huwelijk zal men ervan uitgaan dat de tijdens het huwelijk verworven inkomsten gemeenschappelijk waren.
Koppels die hun inkomsten niet willen delen met elkaar op het einde van de rit en elk hun eigen goederen willen besturen en beheren, stellen een huwelijkscontract op zodat ze getrouwd zijn ‘met scheiding van goederen’. Er is dan geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen dat de partners samen opbouwen. Elke partner behoudt zijn eigen goederen en dit blijft zo wanneer het huwelijk wordt ontbonden. Deze vermogensrechtelijke autonomie is vaak gewenst door de partners. Bovendien beschermt dit stelsel de vermogens ook, indien één van de partners zelfstandige is en hiervoor professionele schulden aangaat. De professionele schuldeisers van die partner kunnen dan het vermogen van de andere partner niet als onderpand gebruiken.
Autonomie of solidariteit? Veel gehuwde of bijna-gehuwde staan voor deze keuze. Het hoeft nochtans niet helemaal zwart-wit te zijn. De notaris kan, afhankelijk van het geval, een gehuwd koppel aanraden om te trouwen met scheiding van goederen, mét een beding van ‘verrekening van aanwinsten’. Dit beding zorgt ervoor dat er een inkomstenverrekening plaatsvindt wanneer het huwelijksstelsel wordt ontbonden. Tijdens het huwelijk blijft iedere partner dus heer en meester over zijn eigen goederen, maar bij een echtscheiding wordt er toch ‘financieel’ rekening gehouden met het feit dat één partner jaren thuis moest blijven. Hoe de verrekening plaatsvindt en op welk moment dat precies gebeurt, kunnen de partners zelf kiezen. Aarzel niet om je hierover te informeren bij de notaris.
Bron: Fednot