Aanvraag omgevingsvergunning : in toekomst één modulaire procedure
3 september 2024
Wie bouwt, renoveert, sloopt of zijn woning uitbreidt… moet vandaag één van de twee bestaande vergunningsprocedures volgen. Dat verandert in de toekomst: vergunnende overheden zullen werken met één flexibele, modulaire procedure. Hoe de te volgen procedure er uitziet, zal dus verschillen per dossier.
Situatie vandaag
Slopen, uitbreiden, renoveren of herbestemmen… er zijn tal van situaties waarbij je mogelijk een omgevingsvergunning moet aanvragen bij je gemeente. Vandaag moet je rekening houden met twee types procedures:
- De gewone procedure: Bij deze procedure wordt een openbaar onderzoek gehouden. Dit laat burgers toe om bezwaren en/of opmerkingen te uiten tegen de aanvraag.
- De vereenvoudigde procedure: Bij deze procedure, die voornamelijk voor kleinere projecten geldt, is er geen openbaar onderzoek.
Modulaire procedure: één vereenvoudigde procedure
De nieuwe regels maken komaf met de twee bestaande procedures. In plaats hiervan komt één modulaire procedure. De naam laat het al vermoeden: het gaat om een procedure waarbij – afhankelijk van de inhoud en de aard van het dossier – bepaalde modules al dan niet doorlopen moeten worden. Op die manier werkt de overheid meer oplossingsgericht.
Zo’n modules zijn bijvoorbeeld het indienen van een aanvraag (of het beroep), het onderzoek naar de ontvankelijkheid en volledigheid van de aanvraag (of het beroep), advisering, een openbaar onderzoek, de toepassing van administratieve lussen… kortom, ‘fases’ die al dan niet doorlopen moeten worden.
Wat zijn de gevolgen voor je aanvraag?
Als je aanvraag dateert van voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels (datum die vandaag nog niet bepaald is), dan verandert er voor jou weinig: je valt onder één van de oude procedures.
Wie een aanvraag of een beroep indient na de datum van de inwerkingtreding valt onder de nieuwe regels. Die regels zouden voor meer helderheid en duidelijkheid moeten zorgen voor de burger enerzijds, en meer flexibiliteit voor aanvragers anderzijds.
In sommige gevallen zal de gemeente meer tijd krijgen om te beslissen, in andere gevallen minder. De modulaire procedure werkt met een basisbehandelingstermijn van 60 dagen. Binnen deze termijn moet de overheid een (ontvankelijke geachte) aanvraag onderzoeken. Vervolgens kan die basistermijn telkens met 60 dagen worden verlengd, in functie van de te volgen modules die erbij komen. De projecten waarvoor de module ‘openbaar onderzoek’ vereist is, worden opgelijst in het Omgevingsvergunningsdecreet. Projecten waarvoor je vandaag geen openbaar onderzoek moet organiseren, blijven ook dit stramien volgen na de inwerkingtreding van de nieuwe regels. Geen slechte verrassingen op dat vlak dus.
Het wordt ook gemakkelijker voor aanvragers (vaak architecten) om tijdens een lopende procedure hun aanvraag te wijzigen. Zo kan de procedure aangepast worden aan nieuwe inzichten die zouden kunnen naar boven komen naar aanleiding van bv. een openbaar onderzoek. Het hele traject wordt zo meer oplossingsgericht.
Wanneer treden de regels in werking?
Wanneer de nieuwe regels in werking treden is nog niet 100% zeker. Vooralsnog wordt er gesproken over ‘een jaar na de publicatie van voorliggend besluit’. Toekomstmuziek dus, die de gemeenten en het Omgevingsloket evenwel voldoende tijd biedt om zich voor te bereiden.
Bron: Fednot