Kan ik een lage verkoopprijs vragen als ik mijn huis wil verkopen aan mijn kind?
16 april 2018
Sommige ouders willen hun huis verkopen met oog op de aankoop van een meer aangepaste woning. Eenmaal de kinderen het huis uit zijn, is de woning mogelijks te groot geworden... De kinderen daarentegen zijn misschien net op een leeftijd waar ze graag een woning zouden willen kopen.
Veel ouders denken er dan aan om een woning tegen een gunstige prijs te verkopen aan één van hun kinderen. Op zich is dat ook juridische gezien geen probleem: als eigenaar kies je in principe zelf aan wie je de woning verkoopt. Toch zijn er een paar adertjes onder het gras.
Een te lage verkoopprijs kan als een schenking beschouwd worden
Verkoop je de woning aan jouw kind tegen een zeer lage prijs, dan kan de fiscus ervan uitgaan dat je eigenlijk je woning “schenkt” en niet verkoopt. Let op: een schenking heeft andere gevolgen dan een verkoop. Op een schenking moet je immers schenkbelasting betalen en geen registratiebelasting. De grootste gevolgen komen echter naar boven wanneer er meerdere kinderen zijn.
Worden de kinderen gelijk behandeld?
Als één kind de intentie heeft om de woning aan te kopen van zijn ouder (al dan niet samen met zijn of haar partner) aan een lage prijs, dan is het meestal de bedoeling niet dat dit kind wordt bevoordeeld ten opzichte van zijn broers of zussen. Toch kan dit gebeuren. De woning die een bepaalde waarde heeft wordt immers bij leven uit de toekomstige nalatenschap van de kinderen “weggenomen” en vervangen door een kapitaal dat lager is dan deze waarde. De broers en zussen zijn dus niet gebaat door deze verkoop, want het betekent dat de waarde van de totale nalatenschap erdoor daalt.
Daar kan je als verkopende ouder zelf een mouw aan passen. Eerst en vooral zal je naar aanleiding van de verkoop de objectieve, realistische waarde van de woning moeten kennen. Hiervoor kan je een landmeter-expert inschakelen. Hij maakt een schattingsverslag op.
Wil je verkopen aan een waarde die lager is dan de werkelijke waarde, dan is dat geen probleem. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gevraagde verkoopprijs zal dan wel beschouwd worden als een schenking voor het kind dat de woning wil aankopen. Schenkingen die bij leven worden toekend aan kinderen worden op het moment dat je als ouder overlijdt verrekend met het erfdeel van het begunstigd kind. De tellers worden bij wijze van spreken op nul teruggezet. Het kind dat een woning tegen een gunstige prijs heeft kunnen aankopen zal finaal iets minder erven, maar daarmee wordt de gelijkheid tussen de kinderen hersteld.
Een gouden tip: wil je een woning verkopen aan een kind? Bespreek het dan eerst even met de notaris. Hij zal je kunnen wijzen op alle aandachtspunten.
Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat