Er bestaan zowel aandelen op naam als gedematerialiseerde aandelen.
- Aandelen op naam
De aandelen op naam worden bijgehouden in een register van aandelen dat wordt bijgehouden op de zetel van de vennootschap. Elke overdracht van aandelen wordt daarin aangebracht.
- Gedematerialiseerde aandelen
Gedematerialiseerde aandelen worden vertegenwoordigd door een boeking op rekening op naam van hun eigenaar bij een daartoe erkende bankinstelling en zijn bijgevolg onlichamelijk van aard.
Het aandelenregister
Iedere vennootschap heeft een aandelenregister. Het aandelenregister is cruciaal en moet altijd up-to-date zijn. Het bevat verplicht een aantal gegevens die essentieel zijn voor de goede werking van elke onderneming: voor het bijeenroepen van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, het doorvoeren van een kapitaalverhoging, een statutenwijziging, de vereffening of in het kader van een kredietverlening, …
- De naam en woonplaats van de natuurlijke personen die aandeelhouder zijn;
- De naam, zetel en ondernemingsnummer voor rechtspersonen;
- Het aantal aandelen die elke aandeelhouder bezit;
- De op elk aandeel gedane stortingen en datum van verkrijging of overdracht van de aandelen;
- De statutaire overdrachtsbeperkingen of beperkingen die ontstaan uit een overeenkomst;
- Welke rechten zijn aan die aandelen verbonden?
Het elektronisch aandelenregister eStox
De Belgische notarissen, accountants en belastingconsulenten bieden een betrouwbaar elektronisch effectenregister aan, eStox. Dat elektronisch effectenregister verhoogt de betrouwbaarheid over de vraag wie aandeelhouder is van een onderneming en welke participatie hij precies bezit. Geen overbodige luxe, nu bedrijven en organisaties steeds meer gegevens over hun aandeelhouders aan de overheid moeten meedelen. Het platform verkleint de administratieve rompslomp voor de bestuurders van bedrijven, en op termijn ook voor kredietverstrekkers en andere dienstverleners.
Het elektronisch aandelenregister biedt voordelen nu veel ondernemingen hun statuten moeten aanpassen om het in overeenstemming te brengen met het nieuwe wetboek Vennootschappen en Verenigingen dat op 1 mei 2019 in werking is getreden. Het is belangrijk dat deze bedrijven hun aandeelhouders tijdig kunnen opsporen en bijeenroepen.