Hoe kan ik mijn activiteiten financieren?
Wie wil ondernemen, moet het financieel ‘aankunnen’. Daarbij denk je misschien meteen aan een lening bij de bank. Er zijn echter verschillende manier om een duwtje in de rug te krijgen.
Wie wil ondernemen, moet het financieel ‘aankunnen’. Daarbij denk je misschien meteen aan een lening bij de bank. Er zijn echter verschillende manier om een duwtje in de rug te krijgen.
Niet genoeg eigen middelen? Dan kan je eerst proberen om mensen uit jouw omgeving (de zogenaamde Family, Friends & Fools) bij jouw project te betrekken. Wie weet kan je ze overtuigen om aandeelhouder in jouw bedrijf te worden in ruil voor hun inbreng.
Misschien is aandelen kopen net een brug te ver voor je omgeving. Je vrienden en familie willen je mogelijks geld uitlenen in de plaats. Als jouw geldschieters aanvaarden om de lening “achter te stellen” ten opzichte van de andere schuldeisers, dan wordt deze lening beschouwd als een ‘quasi-inbreng’. Een lening achterstellen betekent dat deze schuld pas na de andere schulden zal afbetaald worden wanneer je onderneming wordt stopgezet.. Maak hierover goede afspraken..
Werken met een ‘quasi eigen vermogen’ in plaats van vreemd vermogen heeft een belangrijk voordeel. De verhouding tussen de eigen middelen en het vreemd vermogen geeft je een hogere solvabiliteitsratio. Andere schuldeisers zien het als een verkleining van de risico’s. Een klassiek bankkrediet zal hierdoor toegankelijker zijn.
Wist je dat je er als startende ondernemer niet alleen voor staat? Er zijn tal van initiatieven om je te adviseren en te begeleiden. Bovendien bestaan er verschillende premies en subsidies. Die vraag je aan wanneer je start, investeert, innoveert, duurzaam onderneemt…
Crowdfunding is een alternatieve financieringswijze die steeds meer bijval geniet.. Het principe is simpel: particulieren investeren een relatief klein bedrag in een gemeenschappelijk project. De fondsen worden niet aan een bank gevraagd, maar aan een breed publiek. Dit gebeurt via specifieke platformen. .
Geldschieters kunnen op verschillende manieren investeren en een ‘return’ krijgen:
In het laatste voorbeeld verloopt de crowdfunding via een "alternatieffinancieringsplatform". Enkel crowdfundingplatformen met een specifieke vergunning, mogen deze diensten aanbieden. Deze platformen moeten nagaan of de beleggers voldoende kennis en ervaring hebben om te beleggen in de aangeboden beleggingsinstrumenten. Als dat niet het geval is, waarschuwt het platform deze beleggers.
Ben je geïnteresseerd in crowdfunding? Dan vind je meer info op www.fsma.be/nl/crowdfunding
Op www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank vind je alle maatregelen. Via de handige filter kan je gericht zoeken.